Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača pred poslanicima NSRS

Politika

Pred poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske ove sedmice trebalo bi da se nađe Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača koji, između ostalog, predviđa potpunu zaštitu osoba koje prijavljuju sumnju na korupciju čime bi se trebao ohrabriti svaki pojedinac da prijavi zloupotrebu.

 

Nacrt zakona koji je predložio poslanik PDP Draško Stanivuković, nalazi se među 29 predloženih tačaka za sedmu redovnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, koja bi trebala da počne sutra.

 

Stanivuković je ranije kazao da je predloženi Nacrt zakona urađen po uzoru na takve slične akte u regionu, Evropi i svijetu.

 

On je pojasnio da je cilj ovog zakona zaštititi svakog radnika koji digne glas o nepravilnostima.

 

– Licima koja prijavljuju sumnju na korupciju ili drugo nezakonito postupanje, kao i licima koja poslodavcu, odnosno ovlašćenom organu otkriju informacije o kršenju propisa, kršenju ljudskih prava, o vršenju javnog ovlašćenja suprotno svrsi zbog koje je javno ovlašćenje povjereno, o opasnosti po javno zdravlje, bezbjednost, životnu sredinu – nije do sad bila obezbijeđena na adekvatan, dovoljan, efikasan i cjelovit način društvena zaštita – navodi se u Nacrtu ovog zakona.

 

Dodaje se da se ova lica s pravom nazivaju uzbunjivači imajući u vidu da svojim aktivnostima upozoravaju i skreću pažnju široj javnosti o štetnim i protivpravnim pojavama koja su od značaja za svako društvo koje je usmjereno u pravcu zdravog razvoja i napretka.

 

Zaštitom uzbunjivača daje se društvena podrška ovoj kategoriji lica i u najvećoj mjeri se štiti javni interes.

 

– Postojećim unutrašnjim pravnim okvirom ne pruža se adekvatna zaštita ovim licima, koja gotovo bez izuzetka trpe izvjesne posljedice i to nerijetko one koje pogađaju njihov radnopravni status – stoji u predloženom Nacrtu zakona.

 

Ističe se još da se predlaganjem ovog zakona preduzimaju neophodni koraci ka uspostavljanju normativnog okvira i kapaciteta za odlučnu borbu protiv korupcije, a istovremeno se ostvaruju preuzete obaveze iz međunarodnih akata preporuka, a prije svega preporuka Grupa država za borbu protiv korupcije Savjeta Erope (GREKO).

 

Predloženi Zakon pruža pun obim zaštite licima koja prijavljuju sumnju na korupciju i time se otklanjaju nedostaci neadekvatne i nedovoljne zaštite pojedinih kategorija “uzbunjivača”.

 

– Zaštitom uzbunjivača u najvećoj mjeri štiti se i javni interes, s obzirom da su uzbunjivači lica koja prijavljuju korupciju, zbog čega uzbunjivači ne smiju trpiti štetne posljedice, pa im je neophodno pružiti odgovrajuću pravnu zaštitu – navodi se u Nacrtu zakona, koji je predložio Stanivuković.

 

Dodaje se da gotovo sve države regije, kao i države članice Evropske unije, kojoj u svojim proklamovanim politikama streme i Republika Srpska i Bosna i Hercegovina, usvojile zakone o zaštiti uzbunjivača (engl. Protecting whistle-blowers laws).

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *