SNSD tvrdi da ne sprečava opoziciju da predlaže zakone

Politika

Zakoni koje su predložili opozicioni poslanici skinuti su s dnevnog reda Narodne skupštine Republike Srpske jer su dobili negativno mišljenje Vlade RS, tvrde Igor Žunić, predsjednik Kluba SNSD-a u NS RS i Dušica Šolaja, predsjednica Zakonodavnog odbora NS RS.

 

Naime, Draško Stanivuković, poslanik PDP-a i Nebojša Vukanović, poslanik u Klubu SDS-a, tvrde da su Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača i Nacrt zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava RS skinuti s dnevnog reda Odbora kako bi se spriječila opozicija da se ove oblasti regulišu na zakonit način.

 

Oni takođe tvrde da su ovi zakoni skinuti bez obrazloženja, te da je cilj da se spriječi otkrivanje kriminala i neregularnosti u javnim institucijama.

 

Žunić i Šolaja, pak, tvrde da su samo ispoštovali Pravilnik o radu NS RS i važeće zakone. Što se tiče zakona o uzbunjivačima tvrde da već zakon koji reguliše ovu materiju postoji od 2017, a poslanike opozicije su pozvali da predlože izmjene i dopune ako smatraju da postoje odredbe koje nisu dobre. Što se tiče drugog zakona, naglašavaju da je on predložen na način koji je suprotan važećim zakonima, te da zbog toga nisu mogli podržati njegovo postavljenja na dnevni red.

 

Šolaja je rekla da je Stanivuković nakon skidanja zakona na Odboru vrijeđao članove Odbora, a medije je pozvala da na istinit način informišu javnost o razlozima skidanja ovih tačaka.

 

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome treba li RS novi avion čija je nabavka predviđena rebalansom Budžeta RS, Žunić je rekao da razumije pitanja koja javnost postavlja zbog ove nabavke, ali tvrdi da se Vlada domaćinski ponaša prema javnim sredstvima što se, kako tvrdi, vidi iz izdvajanja za socijalne kategorije i iz činjenice da je Budžet u suficitu.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *