Šolaja predlaže brigu o djeci bez roditeljskog staranja do 21. godine

Politika

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dušica Šolaja predložila je u ime kluba amandman na Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti koji predviđa da bude produžen period brige države za djecu bez roditeljskog staranja sa sadašnjih 18 na 21 godinu.

 

Tokom skupštinske rasprave o Prijedogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, Šolaja je pojasnila da se ovaj amandman odnosi na djecu koja su smještena u Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja ili hraniteljskim porodicama.

 

“Djeca bez roditeljskog staranja nemaju izgrađen realan odnos prema stvarnom životu. Poslije završenog školovanja ili nakon napunjenih 18 godina kada prestane briga države za njih, dožive šok i vrlo teško se uklapaju u sistem i ispunjavaju obaveze koje se pred njih postavljaju”, navela je Šolaja.

 

Ona je podsjetila da je postojećim Zakonom predviđeno da Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja obezbjeđuje zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja i djece čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama do njihove 18 godine.

 

Poslanik PDP-a Draško Stanivuković predložio je da ovaj prijedlog zakona, zbog, kako je rekao, niza manjkavosti bude povučen iz skupštinske procedure ili da bude samo privremeno rješenje do izrade potpuno novog zakona koji reguliše ovu oblast.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *