Formiranje vlasti ključno za rješavanje unutrašnjih sporova

Politika

Zamjenici predsjedavajućih Doma naroda i Predstavničkog doma parlamenta BiH Nikola Špirić i Borjana Krišto istakli su na sastanku sa predsjednikom Senata Francuske Žerardom Laršerom da je formiranje vlasti na nivou BiH ključno za rješavanje svih unutrašnjih političkih sporova, ali i za predstavljanje zemlje u međunarodnim organizacijama i institucijama.

 

Na sastanku na marginama Evropske konferencije predsjednika parlamenata članica Savjeta Evrope u Strazburu, Krišto i Špirić upoznali su Laršera da je jedna od posljedica zastoja u formiranju vlasti na nivou BiH i to da nisu izabrani članovi delegacije parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

 

Navodeći da to nije poruka nikome izvan BiH, već rezultat unutrašnjih političkih slabosti, oni su izrazili uvjerenje da će svi ključni faktori shvatiti da budućnost BiH počiva na stalnom unutrašnjem dijalogu i konsenzusu o svim spornim pitanjima, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

 

Laršer je rekao da se rješenja za sva sporna pitanja moraju naći u BiH i upozorio da kriza u formiranju vlasti na nivou BiH komplikuje situaciju kada je riječ o članstvu u Savjetu Evrope, te izaziva zastoj na evropskom putu BiH.

 

Posebna tema razgovora bilo je pitanje poštovanja odredaba Ustava BiH, na osnovu kojeg je BiH konstituisana kao država tri konstitutivna naroda i ostalih građana.

 

Upozoreno je da Ustav BiH treba poštovati jer, kako je rečeno, niko od onih koji kritikuju Dejton nije ponudio bolji sporazum za BiH.

 

Ukazano je i na potrebu poštovanja odluka Ustavnog suda BiH koji je van snage stavio odredbe Izbornog zakona BiH suprotne ustavnom načelu prema kojem svaki konstitutivni narod ima pravo da bira legitimne predstavnike u institucije vlasti u BiH.

 

Tokom susreta pozdravljena je činjenica da će BiH naredne godine biti domaćin 21. zasjedanja Asocijacije evropskih senata.

 

Razgovarano je i o mogućim temama za dijalog predsjednika evropskih senata, a prihvaćen je prijedlog najviših zvaničnika Parlamentarne skupštine BiH da se u Sarajevu razgovara o ulozi senata u nacionalno mješovitim društvima i državama.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *