Rešić: Potpisan sporazum o saradnji načelnica i gradonačelnica

Politika

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je da su načelnice i gradonačelnice u BiH danas u Strazburu potpisale Sporazum o saradnji čiji je cilj političko i ekonomsko jačanje žena.

 

– Sporazum je potpisalo pet načelnica i gradonačelnica iz Republike Srpske i dvije iz Federacije BiH. Inicijativa za potpisivanje pokrenuta je u opštini Jezero, za šta je saglasnost dalo Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske – rekla je Rešić, koja je prisustvovala potpisivanju sporazuma.

 

Ona kaže da su i predstavnici Savjeta Evrope naveli da je ovakva saradnja izuzetno značajna.

 

– I Savjet Evrope podržava žene da budu aktivnije u politici. Od 140 lokalnih zajednica u BiH žene su na čelu samo sedam – kaže Rešićeva.

 

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić istakla je da će sporazumom biti afirmisane žene koje žele da se bave politikom i ekonomijom.

 

– Ovim će biti afirmisane žene koje su spremne za dijalog. Cilj nam je ukupan napredak lokalnih zajednica koje predvodimo – rekla je Runić.

 

Načelnik opštine Kalinovik Mileva Komlenović izrazila je zadovoljstvo zbog potpisivanja Sporazuma i naglasila da žene moraju biti što više uključene u politički i društveni život.

 

U Strazburu je danas počela sjednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope u čijem je fokusu tema: “Grado/načelnici kao čuvari demokratskih procesa”, a kojoj prisustvuje ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Lejla Rešić.

 

Iz resornog ministarstva saopšteno je da Rešićeva ovom skupu prisustvuje u svojstvu zamjenika šefa delegacije BiH u kojoj su i Marinko Čavara i Melika Mahmutbegović iz Federacije BiH.

 

Prvog dana zasjedanja, delegacije će imati priliku da čuje i obraćanje generalnog sekretara Savjeta Evrope Marije Pejčinović Burić.

 

Kongres će trajati do četvrtka, 31. oktobra.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *