Dodik predložio da se tokom vikenda sastane sa Izetbegovićem i Čovićem

Politika

Lider SNSD Milorad Dodik predložio je da sutra ili u nedjelju, 3. novembra, održi sastanak sa liderima SDA i HDZ BiH Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem i da iz ranije utvrđenog Sporazuma o formiranju vlasti na nivou BiH bude promijenjen član koji se odnosi na rok sprovođenja ovog dokumenta.

 

– Hajde da kažemo da, umjesto 30, rok za formiranje novog saziva Savjeta ministara treba da bude 10 dana. Razgovaraću sada sa Čovićem i dogovoriti ovu priču, a da li to hoće Izetbegović? Ovo je veoma konkretno, iako i ranije nigdje nije pomenut godišnji nacionalni plan (ANP), a dogovoreno je formiranje novog saziva Savjeta ministara. Nakon ovih 10 dana i posebne sjednice Narodne skupštine, ako rok ne bude ispoštovan, onda me ne trebate zvati – rekao je Dodik danas novinarima u Banjaluci.

 

On je istakao da Izetbegović ništa drugo nije ni mogao da kaže nego da nema ulaska BiH u NATO bez pristanka Republike Srpske koja je donijela odluku o vojnoj neutralnosti.

 

– Ne volim da ga komentarišem jer stalno nešto pokušava da nametne, neku svoju pamet na probleme koje sam prouzrokuje. Pojavljuje se kao portparol Predsjedništva BiH i međunarodne zajednice i objašnjava šta ko radi, što je degutantno, ali je to njegov problem – dodao je Dodik. On je podsjetio da je ranije sa ambasadorima zemalja Kvinte dogovoreno da se riješe određena pitanja u BiH i bude postignut kompromis i da će o svemu razgovarati savjetnici.

 

– Oni su tražili tada da se nastavi sa reformom odbrane, a Republika Srpska je zainteresovana da bude smanjen broj vojnika u Oružanim snagama. Moji savjetnici se sa mnom konsultuju o barem 50 pitanja dnevno, a jedno od njih je i o sjednici Savjeta bezbjednosti koja je posvećena BiH. Kada smo dobili prijedlog govora stalnog predstavnika BiH u UN Svena Alakaja rekli smo da se neće obraćati i da za to nema saglasnosti, a ukoliko se obrati onda znači da nema BiH – naveo je Dodik.

 

Prema njegovim riječima, bilo kakve konsultacije koje se budu zahtijevale, neće se više desiti, jer nisu poštovane procedure, a Izetbegović i Mirko Šarović (lider SDS) nisu ljudi koji o tome mogu da govore.

 

– Prva rečenica u dokumentu mora da glasi – ovaj dokument ne može se tumačiti kao godišnji nacionalni plan i osnova za aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP). To je ono što smo rekli i ima u stenogramu mog sastanka sa ambasadorima Kvinte. Onda kažu ‘neće Željko Komšić’, dobro neće on, a nakon toga Izetbegović kao spasava situaciju jer je sam zabrljao i što se mene tiče ne treba da postoji BiH – rekao je Dodik.

 

Prema njegovim riječima, odluka o vojnoj neutralnosti biće poštovana sve dok je ne promijeni Narodna skupština Republike Srpske, za šta ne postoji spremnost.

 

– Ne treba nama Izetbegović nešto da govori o NATO. BiH je tako konstituisana da se ništa ne može bez glasa iz Republike Srpske i vjerovatno je ovo za njega iznenađenje jer je ranije imao bjanko glasove za razliku od sada. ANP neće biti prihvaćen, niti bilo ko radi na njegovom usvajanju. Nema dokumenta koji se zove ovako, samo neka radna verzija koju je izmislio NATO – naveo je Dodik.

 

On je naglasio da politička racionalnost nalaže da u BiH bude postignut dogovor o pitanjima koja nisu sporna i da pitanje članstva u NATO bude ostavljeno sa strane.

 

– Niko ne može natjerati rukovodstvo Republike Srpske da prekrši odluku Narodne skupštine. Za nas je to važnije od bilo kakve odluke na nivou BiH. Moja odgovornost je Republika Srpska i predstavljam je na nivou BiH. Sada im je strategija da skrše Dodika i njegove i da predaju ANP kojim se aktivira MAP, a to znači put ka članstvu u NATO za šta nismo zaintersovani. Misle da nam je primamljiv Savjet ministara i zato ćemo sve učiniti, pa mi nismo Šarović i ostali da tako radimo – zaključio je lider SNSD.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *