Evropska unija traži zatvaranje Vučjaka

Politika

Johan Satler, šef delegacije Evropske unije i njen specijalni predstavnik u BiH, zatražio je danas od predstavnika gradskih i kantonalnih vlasti USK zatvaranje prihvatnog centra Vučjak u kojem borave migranti.

 

On je tokom boravka u Bihaću razgovarao o aktuelnoj migrantskoj krizi s premijerom USK Mustafom Ružnićem i bihaćkim gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem.

 

Također, tokom posjete obišao je i centre “Bira” i Đački dom, gdje su trenutno smješteni migranti.

 

“Ono što sam tražio jeste zatvaranje kampa Vučjak. Riječ je o bivšoj deponiji koja ne ispunjava ni minimalne uslove za boravak migranata, jer tamo ljudi žive pod šatorima, skupa sa štakorima, bez elementarnih egzistencijalnih uslova. Taj kamp je simbol nefunkcionalne vlasti u državi BiH i nema zatvaranja Vučjaka bez odgovarajućih alternativa u vezi sa smještajem migranata. Ima nekoliko lokaliteta van Unsko-sanskog kantona i vjerujem da ćemo vrlo brzo sa državnim ministrom sigurnosti pronaći odgovarajuće lokacije za smještaj migranata sa Vučjaka”, istakao je Satler.

 

Dodao je kako se razgovaralo i o mogućnostima proširenja smještajnih kapaciteta sadašnjih centara u kojima borave migranti, te zahvalio građanima kantona na pomoći koju su pružili migrantima u protekle dvije godine.

 

Fazlić je istakao kako je Bihać ostavljen na milost i nemilost od strane nadležnih državnih institucija i prepušten da sam brine o migrantskoj krizi.

 

On je još jednom zatražio da se teret migrantske krize raspodijeli i na ostale dijelove zemlje, kako bi se Bihać rasteretio. Prema njegovim riječima, migranti neprestano pristižu na ove prostore, a nema adekvatne lokacije gdje bi se smjestili.

 

“I sinoć je u naš grad došlo više od 150 migranata i pitam se šta ćemo s njima i sa svakim sljedećim migrantom koji bude dolazio u Bihać, a ne bude Vučjaka. Svi smo jedinstveni u stavu da uslovi na Vučjaku nisu idealni, ali ne možemo sad dozvoliti da migranti dođu u grad i budu van kontrole. Mi smo u dvije godine sačuvali obraz i sad dolazimo u situaciju da nas prikazuju kao neke negativce u kontekstu Vučjaka”, naglasio je juče Fazlić.

 

On je dodao kako je, kao alternativu Vučjaku, ponudio lokaciju Lipa, koja se nalazi na granici između Bosanskog Petrovca i Bihaća za smještaj migranata, o čemu će odlučivati Gradsko vijeće na svojoj vanrednoj sjednici.

 

Tokom posjete Satler je uručio 11 novih vozila Ministarstvu unutrašnjih poslova USK u sklopu podrške Evropske unije jačanju rada policijskih službenika u tom kantonu na terenu.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *