Golić: Diplomatski kor da ne dozvoli odlaganje nuklearnog otpada

Politika

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić uputila je apel predstavnicima diplomatskog kora u BiH da pokušaju izdejstvovati da odlagalište nuklearnog otpada ne bude na lokaciji Trgovska gora u hrvatskoj opštini Dvor, u blizini granice BiH.

 

– Apelujem da ambasade svih zemalja, pogotovo one koje su danas prisutne, ulože maksimalne napore da diplomatskim putem sa vlastima Hrvatske pokušaju izdejstvovati da nuklearni otpad odlažu na nekoj drugoj lokaciji, a ne na granici sa BiH – istakla je Golićeva na skupu u Sarajevu pod nazivom “Pametni rast za novu klimatsku realnost”.

 

Ona je rekla da ovaj apel upućuje u ime 230.000 stanovnika koji žive uz rijeku Unu u 14 opština u BiH.

 

Golićeva je pozvala predstavnike ambasada u BiH da pomognu da se hrvatskim vlastima kaže – ne nuklearni otpad u Nacionalnom parku “Una” i u Parku prirode “Una”.

 

– Ovaj apel biste uputili svi vi da se to dešava u vašim zemljama – rekla je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

 

Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja – Parka prirode “Una”, čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *