Predstavnički dom da odlučuje o članstvu u komisijama

Politika

Klub poslanika SDS i PDP u Predstavničkom domu parlamenta BiH podnio je predsjedavajućem ovog doma Denisu Zvizdiću Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma s ciljem formiranja parlamentarnih komisija bez kojih parlament BiH ne može da radi.

 

Potpisnici ovog akta, Dragan Mektić, Mirko Šarović, Branislav Borenović i Mira Pekić, zatražili su njegovo razmatranje po hitnom postupku. Prema njihovom prijedlogu, Predstavnički dom bi, na prijedlog Kolegijuma, odlučivao o članstvu u komisijama, ako klubovi poslanika ne dostave prijedloge u propisanom roku.

 

Ukoliko klubovi poslanika i Kolegijum doma ne postupe u skladu sa navedenim, onda bi, prema prijedlogu Kluba poslanika SDS i PDP-, Predstavnički dom, na prijedlog klubova poslanika koji su dostavili prijedloge, odlučio o članstvu u komisijama. Na ovaj način, smatraju oni, pojednostavljuje se procedura formiranja stalnih komisija Predstavničkog doma.

 

Stalne komisije su Ustavnopravna, Komisija za spoljne poslove, za vanjsku trgovinu i carine, Komisija za finansije i budžet, za saobraćaj i komunikacije i Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti polova.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *