Zvizdić: BiH nema definitivan stav u vezi “malog Šengena”

Politika

Bosna i Hercegovina nema konsenzus ili definitavan stav u vezi sa inicijativom za “mali Šengen”, iako je načelno opredijeljena za jačanje regionalne saradnje, izjavio je danas na Ohridu predsjedavajući Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić i rekao da primaran fokus BiH ostaju evropske integracije.

Zvizdić je rekao da sastanak na Ohridu vidi kao dobru platformu za razmjenu mišljenja o perspektivi Zapadnog Balkana, a i nastavak dogovorene prakse da je potrebno da se predstavnici zemalja Zapadnog Balkana ne sastaju samo u Berlinu, Briselu, Londonu…već što češće i efikasnije u samom regionu kako bi definisali najbolje i najefikasnije modele za rješavanaje izazova sa kojima se suočavaju.

“Imajući u vidu činjenicu da BiH, ni u tehničkom, ni na niovu eksperata, nije učestovala u pripremi ili predstavljanju inicijative, informisao sam sagovornike da u BiH nema konsenzusa ili da nemamo definitivan stav u vezi sa ovom inicijativom”, prenio je Zvizdić na zajedničkoj pres konferenciji na Ohridu.

U tom smislu, naveo je da je potrebno da institucije BiH, Savjet ministara, Predsjedništvo budu zvanično upoznati sa sadržajem inicijative i očekivanim benefitima i modelima na bazi kojih će se ukloniti carinske barijere i unaprijediti ekonomska saradnja u regionu.

“BiH će konačan stav doneti u skladu sa našim procedurama i posle ozbiljne analize od strane ovlašćenih institucija, poslovne zajednice, eksperata iz oblasti koje inicijativa tretira”, rekao je Zvizdić.

Naveo je da je BiH dobila garancije da inicijativa ne predstavlja bilo kakav pokušaj supstitucije procesa evropskih integracija zemalja, niti da se njome derogiraju postojeći regionalni sporazumi, poput CEFTE, ugovora o transportnoj zajednici.

Zvizdić je dodao da postoji još dovoljno prostora da se postignuti sporazumi implementiraju, kada je riječ o protoku roba, kapitala, usluga i ljudi.

“Treba kontinuirano raditi na unapređenju ekonomske saradnje koja će unaprijediti i političke odnose, proces pomirenja u regionu i završiti neke procese koje dugo čekamo”, rekao je Zvizdić.

On je primijetio da, ako je dio inicijative brisanje granica, onda je sa stanovišta BiH, nemoguće brisanje granica koje prethodno nisu potpuno definisane.

Zvizdić je naveo da BiH do narednog sastanka, u Albaniji, opčekuje informaciju o detaljima inicijative, koje će se. posle analize ovlašćenih institucija, naći na nivou Savjeta ministara i Predsjedništva BiH.

“I dalje smo opredeljeni za jačanje regionalne saradnje, poverenje unutar regiona, pogotovo sa susjedima, ali primaran fokus BiH ostaju evropske integracije, što ne znači da ne treba zajedno da radimo u regionu, kako bi iskoristili potencijal radi privlačenja investicija, poboljšanja živostnog standarda, rješavanja problema i, najvažnije, stvaranja ambijenta da mladi i sposobni ostanu u regionu”, rekao je Zvizdić.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *