Mektić: U sirijskim kampovima se nalazi 260 državljana BiH

Politika

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić danas je potvrdio kako će BiH dozvoliti povratak državljanima BiH koji su trenutno smješteni u kampovima u Siriji.

 

Mektić je rekao da je to obaveza bosanskohercegovačkih vlasti i da će počinioci krivičnih djela povezanih s terorizmom biti predmet istraga i optužnica u BiH. On je dodao da se u zatočeničkim kampovima u Siriji nalazi ukupno 260 državljana Bosne i Hercegovine.

 

– Prihvatićemo osobe kojim se sigurno utvrdi da su građani Bosne i Hercegovine – rekao je Mektić.

 

Od ovog broja oko stotinu je muškaraca dok su ostalo žene i djeca. Ministar bezbjenosti BiH istakao je da će se žene tretirati u skladu s međunarodnim pravom, ali i da će sve one žene koje su bile pripadnice ISIS, pa čak i ako su obavljale pomoćne poslove, odgovarati pred pravosuđem BiH i u skladu sa zakonima.

 

Mektić je rekao da je u oktobru bila dogovorena deportacija devet muškaraca i djeteta starosti tri godine, ali da je akcija otkazana zbog vojne intervencije Republike Turske u Siriji.

 

Već je usaglašen mehanizam prema kojem će se utvrdititi identitet djece rođene u Siriji i Iraku, a koja se nalaze u kampovima u Siriji. Identitet će se utvrđivati prije deportacije.

 

Ministar je u tom kontekstu je podvukao da se mora točno utvrditi ko su biološki roditelji toj djeci i imaju li ona pravo na državljanstvo BiH.

 

– Niko ko nema državljanstvo BiH neće biti prihvaćen. Krajnja mjera biće DNK analiza – zaključio je Mektić.

 

(Klix)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *