Američki ambasador posjetio Brčko

Politika

Tokom posjete Brčko distriktu ambasador SAD u BiH Erik Nelson i Supervizor za Brčko distrikt Majkl Skanlan sastali su se danas sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti i obišli „Luku Brčko“.

 

Ambasador Nelson rekao je medijima da su sa predstavnicima vlasti Distrikt razgovarli o koracima koje trebaju preduzeti kako bi omogućili napredak Brčko distrikta koji ima veliki potencijal za uspjeh ali su mnogi projekti blokirni.

 

– Govorili smo o neohodnosti davanja odobrenja za otpočinjanje ključnih infrastrukturnih projekata i raduje me što je odobren kredit Evropske banke za obnovu i razvoj za modernizaciju Luke. Razgovarali smo o važnosti popravke mosta. Čestitao sam im na uvođenju fiskalizacije, a razgovarali smo i o usvajanju zakona o budžetu, javnim okupljanjima i udruženjima – rekao je ambasador Nelson.

 

Istakao je da postoje dobre naznake napretka i mogućnosti postizanja dogovora ali da sada treba vidjeti prelazak sa riječi na djela.

 

Supervizor za Brčko Majkl Skanlan rekao je da posjeta ambasadora SAD u BiH, ambasadora Italije prošle sedmice kao i posjete koje slijede govore o promjenama koje se dešavaju u Brčkom a koje omogućavaju odluke koje su vlasti počele da donose.

 

– To su samo prvi koraci. Na zasjedanju Skupštine 27. novembra vidjećemo sljedeće korake. Na toj sjednici imaće priliku da usvoje novi zakon o budžetu, odobre potpisivanje memoranduma o razumijevanju sa Studen holdingom koji će ojačati poslovnu zajednicu u Brčkom kao i priliku da usvoje rebalans budžeta – rekao je Skanlan. Dodao je da pravo pitanje nije da li Brčko distrikt može postići bolju budućnost nego šta treba da se uradi kako bi se to postiglo.

 

– Ukoliko urade sve što treba da urade onda ćemo već ovog proljeća vidjeti početak radova u Luci, na mostu i unutar poslovne zajednice – istakao je Skanlan.

 

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *