Satler: Od 36 miliona evra pomoći za migrante potrošeno 94 odsto

Politika

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler rekao je da je EU od početka prošle godine pružila 36 miliona evra pomoći BiH, od kojih je 96 odsto potrošeno na brigu za migrante, uključujući uspostavljanje i upravljanje privremenih prihvatnih centara Ušivak, Borići, Bira, Miral i Sedra.

 

Satler je naveo da je preostalih šest odsto iskorišteno za pomoć BiH s ciljem jačanja kapaciteta za upravljanje migracijama, te da u EU očekuju od vlasti BiH da zajedno rade na iznalaženju načina za podjelu odgovornosti i održivih rješenja za pitanja migracija.

 

On je dodao da je primjer toga nedavna odluka vlasti u BiH o dodjeli dva dodatna objekta za prijem migranata na području izvan Unsko-sanskog kantona.

 

“Ova odluka smanjiće pritisak na vlasti Bihaća i Unsko-sanskog kantona koji su migracijski priliv do sada nosili na svojim plećima. Ovo bi trebalo dovesti do brzog zatvaranja lokacije Vučjak”, smatra Satler.

 

On je dodao da će EU nastaviti angažman da bi pomogla u iznalaženju održivih i prihvatljivih rješenja za sve, kroz dijalog i u bliskoj konsultaciji sa vlastima BiH.

 

Satler je naveo da je Evropska komisija u kontaktu i sa vlastima Hrvatske o pitanju implementacije zajedničkog evropskog sistema azila, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

 

On je istakao i da je EU opredijeljena da podrži policijske strukture u BiH da jačaju saradnju, koordinaciju i efikasnost da bi ispunile potrebe i očekivanja građana BiH u skladu sa međunarodnim i EU standardima.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *