Počelo popunjavanje radnih tijela Doma naroda BiH

Politika

Klub delegata iz srpskog naroda dostavio je imena svojih kandidata za članstvo u komisijama Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Državnim zakonodavcima ostaje još samo da izaberu zajednička radna tijela oba doma PSBiH nakon čega će bitiomogućeno normalno funkcionisanje zakonodavne vlasti BiH.

 

Predsjednik Kluba delegata iz srpskog naroda u Domu naroda PSBiH Sredoje Nović potpisao je Prijedlog za imenovanje članova stalnih komisija u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH čime je nastavljen proces deblokiranja rada Parlamentarne skupštine BiH.

 

U prijedlogu koji je dostavljen danas članovima Kolegija Doma naroda PSBiH Draganu Čoviću, Nikoli Špiriću i Bakiru Izetbegoviću za članove Ustavnopravne komisije predloženi su delegati SNSD-a Sredoje Nović i Lazar Prodanović.

 

Za članove Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije predloženi su Dušanka Majkić iz SNSD-a i Mladen Bosić iz SDS-a, dok će Nikola Špirić (SNSD) i Dušanka Majkić popuniti Komisiju za finansije i budžet.

 

U narednom periodu Zajednički kolegij kojeg čini rukovodstvo Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH trebalo bi postići dogovor i o zajedničkim komisijama oba doma PSBiH.

 

Riječ je o zajedničkim komisijama za odbranu i sigurnost BiH, nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, za ekonomske reforme i razvoj, evropske integracije, administrativne poslove i za ljudska prava.

 

U ovom kontekstu posebno je važno kompletiranje Zajedničke komisija za nadzor nad radom OBA-e bez koje nije moguće izvršiti imenovanje novog direktora te agencije, jer je mandati generalnom direktoru, njegovom zamjeniku i glavnom inspektoru istekao 19. novembra 2019. godine.

 

Parlament BiH bio je u blokadi više od jedne godine sve dok u Predsjedništvu nisu usaglasili potrebni dokument u vezi puta BiH u NATO i imenovanja mandatara za sastav novog Savjeta ministara BiH.

 

(BN/Klix)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *