Pahor: Želimo da se odnosi sa BiH poboljšaju

Politika

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik sastali su se danas u Ljubljani sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom.

 

Pahor je rekao da su Slovenija i Bosna i Hercegovina dvije prijateljske države, te poručio da je Slovenija naklonjena BiH.

 

Govoreći o evroatlantksim integracijama, Pahor je rekao da je BiH ključna zemlja.

 

– Ako će Evropa zbog svojih unutrašnjih problema kasniti u širenju, onda će ta teritorija zakasniti, ne samo da se očuva mir, nego i da napreduje – što je želja i EU i država u regiji. Bosna i Hercegovina je ovdje ključna – rekao je Pahor.

 

Naveo je da će se u tom kontekstu govoriti o Sjevernoj Makedoniji prema kojoj je evropka politika napravila grešku i nije se držala riječi koju je dala Sjevernoj Makedoniji.

 

– Napravili su ogromne promjene, ispunila je sve, ispunila očekivanja i nije dobila zeleno svjetlo za pregovore – kazao je Pahor.

 

On je naveo da su pohvaljeni politički odnosi dvije zemlje i govorili o brojkama koje ukazuju na odličnu privrednu saradnju koja iznosi milijardu i 400 miliona evra robne razmjene i da razmjena raste.

 

– BiH je treća destinacija za investicije slovenskih poduzeća u inozemstvu, imamo preko 100 preduzeća u BiH. Mi Slovenci imamo povjerenje u budućnost BiH. Tamo žive tri naroda, naša bliska država i prijateljska i željeli bismo da se ti odnosi poboljšavaju. Gotovo hiljadu đaka i studenata iz BiH dobiva stipendije ovdje u Sloveniji. Raduje me što ste došli sva trojica, to je prilika za nastavak intenzivnog političkog, ekonomskog i ljudskog odnosa. Učini ćemo sve u našoj moći da očuvamo mir na ovim prostorima – istakao je Pahor.

 

(N1)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *