Tegeltija najavio konsultacije o kandidatima za Savjet ministara

Politika

Novoizabrani mandatar za sastav Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija istakao je danas nakon sjednice Predstavničkog doma BiH da sutra početi konsultacije sa strankama i nastaviće se u ponedjeljak.

 

– Konsultacije sa strankama koje su me podržale ću početi sutra i nadam se završiti u ponedjeljak. Očekujem od stranaka da dostave prijedloge kandidata, potrebno je vrijeme da se izvrše provjere. Ukoliko bude saglasnosti, nadam se da ćemo imati sve ministre i zamjenike u Savjetu ministara – kazao je Tegeltija.

 

Na pitanje o Programu reformi kao osnovu rada Savjeta ministara Tegletija je ovako odgovorio.

 

– Nikada na pitanja neću odgovarati sa ‘ako’, nego samo ako znam i imam informacije. Rekao sam da će to biti okvir za saradnju sa NATO savezom. Predsjedništvo je nadležno i usvojilo je taj dokument i očekujem da će biti upućen u sjedište NATO saveza i zbog toga sam rekao da će biti okvir za saradnju BiH sa NATO savezom. Ja se nadam da sam bio vrlo jasan kada sam rekao da ću poštovati Ustav BiH i ustavne nadležnosti institucija, a tu je jasno definisano uloga i mjesto Predsjedništva BiH i odnos sa Savjetom ministara. Zato sam rekao da će biti osnova za saradnju jer smo dužni da provodimo dokumente u okviru naše ustavne nadležnosti – naglasio je Tegeltija.

 

On je poručio da u njegovom programu rada neće biti “situacija u kojima će se izazivati nesporazumi”.

 

– Ja lično mislim da bolje od mene znate imena ministara i zamjenika, barem nekih. Sutra u 12 će biti neke prve konsultacije, unutar partija se znaju imena i nadam se da će to meni saopštiti i ja ću onda vama saopštiti. Zar mislimo da može postojati Zakon koji nije u skladu sa Ustavom. Ustav je osnov za sve zakonske akte koji su na snazi i ne postoji mogućnost da ću ja biti protiv zakonskih rješenja koja su u BiH. Praviti situaciju u kojoj ćemo izazivati nesporazume i sukobe neće biti dio programa mog rada – istakao je Tegeltija.

 

Ima li vremena za formiranje Savjeta ministara do kraja godine?

 

– Ja sam pratio medije koliko i vi u posljednjih nekoliko dana i onaj komunike PIK koji je zasjedao. Ono što nama otežava situaciju da se završi u kratkom periodu jesu i praznici u decembru i sistem provjere ministara i zamjenika. Mislim da ima prostora da se završi do kraja godine i definisana su dva okvirna datuma za rad Parlamenta, a to su 18. i 19. decembar i ja ću biti dostupan za rad.

 

(N1)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *