Nelson: Građani BiH se guše u korupciji, potrebna reforma VSTS

Politika

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Erik Nelson pozvao je danas bh. građane da traže odgovornost za novac koji se potroši u BiH, potcrtavajući važnost angažmana svih ključnih aktera u borbi protiv korupcije, a u kontekstu iskustava o tome šta Vlada SAD-a čini na tom planu.

 

– Građani Sarajeva već se nekoliko dana guše zbog lošeg kvaliteta zraka, a svakoga dana građani širom BiH guše se zbog korupcije – kazao je ambasador Nelson uoči otvaranja Godišnje konferencije povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije – 9. decembra, koja se održava u Sarajevu.

 

Podsjetio je kako borba protiv korupcije obuhvata široki spektar aktivnosti, te da se, između ostalog, ogleda i u podršci tužiteljima koji rade na slučajevima ozbiljne korupcije i koji se angažiraju na ključnim reformama, uključujući i reformu kojom bi se zaštitili zviždači (prijavitelji korupcije), te digitalizaciju procesa javnih nabavki.

 

– Napori i nastojanja međunarodne zajednice nikada neće biti dovoljni i kao što je izneseno u Priebevom (Reinhard Priebe, viši nezavisni pravni ekspert EU) ono tijelo kojem je potrebna reforma jeste Visoki sudski i tužiteljski savjet BiH (VSTSBiH), jer se ponaša neodgovorno i služi političkim interesima – poručio je američki ambasador.

 

Nelson je, istovremeno, pozvao parlament BiH i novi Savjet ministara BiH da rade na reformi VSTS-a BiH kako bi se vratio integritet i kredibilitet pravosuđu BiH.

 

Značaj angažmana nadležnih institucija i svih ključnih aktera u borbi protiv korupcije istaknuo je i ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field, podsjetivši kako više od 80 posto stanovništva BiH smatra da su ključni sektori zdravstvo, obrazovanje, policija i pravosuđe podložni korupciji, što je ocijenio apsolutno neprihvatljivim.

 

Kazao je i kako je usvojen niz strategija koje bi trebalo da promijene stanje, ali i da je izostala njihova odgovarajuća implementacija.

 

Naglasio je u tom pogledu kako prvi koraci u borbi protiv korupcije podrazumijevaju potpuno poštivanje zakona, prava drugih i očuvanje ličnog integriteta, poručivši kako niko nije iznad zakona.

 

Na razmjere i štetnost korupcije za ukupan demokratski razvoj upozorio je zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Khaldoun Sinno, dovodeći to u kontekst (ne)funkcioniranja vladavine prava u BiH, odnosno javne debate (‘Pravo na pravdu’) koja je nedavno vođena u Sarajevu.

 

(Agencije)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *