Stanivuković i Begić ne mogu da dobiju zaštitu SIPA

Politika

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) odbacila je zahtjev predsjednika Mladih PDP Banjaluka Ivana Begića i poslanika PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draška Stanivukovića da im pruži fizičku i tehničku zaštitu.

 

Istina, SIPA ih je odbila još prije nekoliko mjeseci, a stav SIPA postao je javno dostupan nakon što je objavljen kao odgovor te policijske agencije na pitanje poslanika PDP u Predstavničkom domu BiH Branislava Borenovića.

 

On je SIPA pitao da li je dobila zahtjev za fizičku zaštitu Begića (tada još samo novinara) i Stanivukovića zbog ugrožavanja njihove bezbjednosti.

 

– Da li ćete išta preduzeti kako bi se zaštitila pomenuta lica koja su danima pod brutalnim pritiskom pojedinih policijskih inspektora, određenih medija i nepoznatih lica pri čemu se ne biraju sredstva zatrašivanja i ugrožavanja lične sigurnosti i imovine – pitao je svojevremeno Borenović.

 

Međutim, u odgovoru SIPA se navodi da oni nisu nadležni za obezbjeđenje ličnosti i objekata.

 

– Za organizovanje i provođenje fizičke i tehničke zaštite lica i objekata nadležne su agencije za provođenje zakona na lokalnom nivou, dok je na nivou Bosne i Hercegovine nadležna Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH – navodi se u odgovoru SIPA.

 

Zahtjev u SIPA je krajem februara poslao Begić, koji očigledno nije znao da je Direkcija za koordinaciju još 2011. od SIPA preuzela posao obezbeđenja ličnosti i imovine, i to samo u institucijama BiH.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *