Šeranić: Želimo nagraditi one koji rade najsloženije poslove

Politika

Svi dosadašnji razgovori sa predstavnicima svih sindikata iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite odvijali se u skladu sa obavezama iz Zaključka koji je donijela Vlada Republike Srpske 26. septembra ove godine, poručuje Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite povodom tvrdnji Saveza strukovnih sindikata zdravstvenih radnika RS o zastoju u razgovorima o povećanju plata u ovoj oblasti.

 

Kako ističu, na osnovu ovog zaključka zajednički je potpisana Odluka o utvrđivanju cijene rada za sva zaposlena lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva RS, a kojom se cijena rada za zaposlene u oblasti zdravstva od 1. oktobra 2019. godine povećala sa 135 na 145 KM.

 

Istim Zaključkom, imenovane su radne grupe, koje treba da usaglase izmjene zakonskih propisa i kolektivnog ugovora kojim se regulišu plate i naknade u oblasti zdravstva.

 

Ministarstvo je, kažu, opredjeljeno za povećanje primanja zdravstvenim radnicima i nastaviće da radi na izradi modela kako bi se adekvatno vrednovali i nagradili oni radnici koji obavljaju najsloženije poslove i ponudi najadekvatnije zakonsko rješenje, koje bi osiguralo dugoročnu, sistemsku podršku tim mjerama.

 

– Ministarstvo je formiralo dvije radne grupe, a jedna se odnosi na ono što jeste stav Vlade, a to je kako da nagradimo zdravstvene radnike, prije svega doktore i medicinske sestre i to one koji su u sklopu tih zdravstvenih radnika najopterećeniji i nose najveći teret u zdravstvu. To je u vezi i sa analizom koju smo radili po pitanju toga ko najviše odlazi iz zdravstvenog sistema. U toj radnoj grupi su predstavnici sindikata i otvorili su se razgovori o kakvom modelu treba da razgovaramo i kako da tome pristupimo. Sindikati su došli sa različitim stavovoma po tom pitanju, a stav ministarstva je da treba da razgovaramo o tome kako unaprediti položaj prije svega zdravstvenih radnika u zdravstvenom sistemu RS – kaže resorni ministar Alen Šeranić.

 

Po njegovim riječima, i među samim zdravstvenim radnicima postoje različiti opisi poslova i opterećenja, te je namjera da se vidi kako da se napravi model da se nagrade oni zdravstveni radnici koji nose veće opterećenje i da se najvrijednijima da mogućnost da zarade više, da se vrednuje njihov rad.

 

– Treba da razgovaralo i o modelu za unapređenja dežurstva i pripravnosti i jasno definišemo ovu oblast, jer je to opet na neki način plaćanje onima koji rade – kaže Šeranić.

 

Iz Ministarstva podsjećaju i da je dogovoreno da se pripremi tekst nacrta zakona kojim se uređuje djelatnost u zdravstvu i sprovede potrebne konsultacije sa udruženjima zdravstvenih radnika i saradnika i reprezentativnim sidnikatima u zdravstvu, da bi, Vlada RS nacrt ovog zakona mogla uputiti u redovnu skupštinsku proceduru u prvom kvartalu 2020. godine.

 

Kako ističu, ostaju otvoreni za saradnju sa svim reprezentativnim sindikatima, što je i dokazano provođenjem zaključaka Vlade, te su spremni da se nastavi sa razgovorima kako bi se zajednički došlo do rješenja koja će vrednovati stepen rada i složenost posla unutar zdravstvenih ustanova.

 

Na taj način bi se, dodaju, postigla pravičnost u vrednovanju rada naročito uzimajući u obzir obim posla u pojedinim granama.

 

Opredjeljeni su, dodaju, i da se uvede bolja kontrola i racionalizacija trošenja sredstava u zdravstvenom sistemu, što podrazumijeva i odgovoran pristup prilikom planiranja ljudskih resursa s ciljem da ono što je namijenjeno za liječenje pacijenata za to bude i utrošeno, a zdravstveni radnici pravednije vrednovani za svoj rad.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *