Tegeltija: Tokom dana na provjeru idu preostala imena ministara i zamjenika

Politika

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, potvrdio je za „Avaz“ da očekuje da će tokom dana dostaviti nadležnim institucijama na provjere imena kandidata za ministre i zamjenike u Savjetu ministara BiH iz SDA, SBB-a i DF-a.

 

Podsjećamo, nakon jučerašnjih sjednica Predsjedništva SDA te Saveza za bolju budućnost BiH, potvrđeno je da su kandidatkinja za ministarku vanjskih poslova Bisera Turković (SDA), kandidat za ministra bezbjednosti je Fahrudin Radončić (SBB), a Sifet Podžić (DF) kandidat je za ministra odbrane BiH.

 

Trebaju biti izvršene provjere i za juče imenovane zamjenike iz SDA, i to za kandidata za ministra komunikacija i prometa BiH Nedžada Brankovića, zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževada Mahmutovića, zamjenika ministra pravde BiH Nezira Pivića i zamjenika ministra finansija i trezora BiH Hazima Rančića.

 

Ranije je predsjedavajući Tegeltija dostavio Centralnoj izbornoj komisiji BiH i Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) imena kandidata za ministre i zamjenike iz stranaka iz RS i HDZ-a BiH.

 

Proces provjera CIK je već završio za ukupno 11 tih kandidata, dok SIPA još vrši provjere.

 

Podsjećamo, SNSD-u će pripasti Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, koje će voditi Staša Košarac, i Ministarstvo transporta i komunikacija, na čijem će čelu biti Vojin Mitrović.

 

Još je neizvjesno hoće li novi ministar za ljudska prava i izbjeglice biti Draško Aćimović ili Mlađan Božović, jer ne postoji saglasnost u DNS-u između ova dva kandidata iz reda ostalih. Iz RS će doći i tri zamjenika u Savjet ministara. Za zamjenika ministra civilnih poslova predložen je Siniša Ilić iz Ujedinjene Srpske, za zamjenika ministra odbrane Mirko Okolić iz SNSD-a i za zamjenika ministra bezbjednosti Vladimir Mijatović iz SP-a.

 

Provjere u CIK-u su završene i za HDZ–ove kandidate Vjekoslava Bevandu (Ministarstvo finansija), Josipa Grubešu (Ministarstvo pravde) i Ankicu Gudeljević, koja će preuzeti Ministarstvo civilnih poslova BiH, kao i one za zamjenike ministara kandidirane iz ove stranke, i to zamjenika ministra vanjskih poslova BiH Josipa Brkića, zamjenika ministra sigurnosti BiH Miju Krešića, koji bi trebao biti imenovan za zamjenika ministra odbrane BiH, te za zamjenicu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH bit će imenovana članica Predsjedništva HNS-a BiH i počasna predsjednica HSS-a BiH Ljiljana Lovrić.

 

Avaz

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *