Tegeltija za svoje zamjenike predložio Turković i Bevandu

Politika

Nakon što je zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH na kojoj u ponedjeljak, 23. decembra, treba biti potvrđen izbor novog saziva Savjeta ministara BiH, poznato je koga Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, predlaže za dvoje zamjenika.

 

Naime, u odluci koja će se naći pred Komisijom za izbor i imenovanje Savjeta ministara BiH i poslanicima Predstavničkog doma, a koju potpisuje Tegeltija, navedeno je da će Bisera Turković (SDA), nakon što bude izabrana za ministra spoljnjih poslova, te Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH), nakon što bude u Predstavničkom domu izabran za ministra finansija i trezora, biti predloženi za zamjenike predsjedavajućeg.

 

Inače, u istoj odluci navedena su imena osam od ukupno potrebnih devet kandidata za ministre u Savjetu ministara, te devet od potrebnih deset zamjenika ministara (za zamjenika ministra odbrane biraju se dva kandidata).

 

Lista je sačinjena bez imena Mlađena Božovića, kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice za kojeg još nisu okončane provjere Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, te bez imena Vladimira Mijatovića, kandidata za zamjenika ministra bezbjednosti, za kojeg se, takođe, još vrše provjere u SIPA.

 

Inače, prema Zakonu o Savjetu ministara BiH, radi boljeg i efikasnijeg izvršavanja funkcija, predsjedavajući Savjeta ministara ima ovlaštenja imenovati dva ministra za zamjenike, koji stupaju na dužnost nakon što njihovo imenovanje odobri Predstavnički dom.

 

Predsjedavajućeg Savjeta ministara, u slučaju njegove odsutnosti ili druge vrste spriječenosti da obavlja svoje dužnosti, zamjenjuje najmlađi od zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara. U tom slučaju, taj zamjenik ima sva prava i dužnosti predsjedavajućeg Savjeta ministara.

 

Po pravilu, sjednice Savjeta ministara održavaju se najmanje jednom sedmično, osim u opravdanim slučajevima utvrđenim u Poslovniku o radu Savjetu ministara Bosne i Hercegovine. Ako, suprotno odredbama Zakona o Savjetu ministara i odredbama Poslovnika, predsjedavajući Savjeta ministara ne sazove dvije uzastopne sjednice, sjednicu će zajednički sazvati zamjenici predsjedavajućeg.

 

Zamjenici predsjedavajućeg su iz različitih konstitutivnih naroda u odnosu na čelnika Savjeta ministara.

 

(avaz.ba)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *