Pandurević: Pogažena odluka o vojnoj neutralnosti BiH

Politika

Programom reformi BiH se nepovratno cementira put ulaska u NATO, jača Bosna i Hercegovina, a marginalizuje i slabi Republika Srpska, kojoj se otimaju nadležnosti i gazi njena odluka o vojnoj neutralnosti, poručila je visoki funkcioner SDS Aleksandra Pandurević, ističući da od svog nastanka do danas Republika Srpska “nije doživjela ovakav udarac i izdaju”.

 

Po njenim riječima, Dodik je ovim Programom reformi marginalizovao RS i jasno naveo da su mu glavni spoljnopolitički cilj evroatlantske integracije, te da prihvata da radi u skladu s ranije donesenim odlukama Predsjedništva BiH, Savjeta ministara i Parlamenta BiH.

 

– Nažalost, moramo reći: “Da, ovo je ANP sa svih njegovih pet poglavlja!” Ovim dokumentom aktiviramo program Akcionog plana za članstvo u NATO i već u narednu godinu-dvije dana možemo očekivati i poziv za punopravno članstvo u NATO, koji će opet prihvatiti sam Milorad Dodik – ističe Pandurevića u saopštenju za javnost.

 

Ponovo ističe da je srpski član Predsjedništva BiH dokumentom obavezao i na poštovanje člana 84. Zakona o odbrani, koji kaže da će institucije BiH nastaviti raditi na aktivnostima za punopravno članstvo u NATO.

 

– Nigdje ni slova, ni u fusnoti nema o entitetima i Rezoluciji Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti, ali se zato sedam puta pominju ”evroatlantske integracije” kao cilj i čak 59 puta riječ ”NATO” – kaže ona, dodajući da je priča o referendumu o NATO samo bacanje prašine u oči, jer je u ovom dokumentu navedeno da će sve buduće odluke o NATO donositi isključivo Predsjedništvo BiH i Parlament BiH.

 

Ona smatra da je ovim dokumentom razvlašćena Narodna skupština RS i uzeta joj mogućnost raspisivanja referenduma o ulasku u NATO.

 

– S druge strane, kakav može biti ishod referenduma na nivou BiH, sem isti kao i 1. marta 1992. godine – zaključila je Aleksandra Pandurević.

 

Ona je kazala da je neshvatljivo da se čak i u dijelu ”Saradnja sa susjedima” navodi da će u fokusu te saradnje biti ”evroatlantske integracije” i da ćemo “izgleda, po  Dodiku, sa Srbijom sarađivati tako što će Srbi iz Republike Srpske ići na Kosovo da ga otimaju od Srbije”.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *