Počela sjednica za potvrđivanje novog Savjeta ministara

Politika

Peta hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH počela je u Sarajevu.

 

Na dnevnom redu sjednice je potvrđivanje ministara, zamjenika ministara, te zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

 

Podsjetimo završene su provjere i za Mlađena Božovića u SIPA i dostavljene Zoranu Tegletiji, predsjedavajućem Savjeta minstara BiH.

 

Provjere su izvršene u CIK-a u i SIPA i dostavljene Tegeltiji.

 

Komisija za izbor i imenovanje Savjeta ministara izvršila je provjere i dostavila odluku poslanicima.

 

Tegeltija je pročitao odluku o imenovanju ministara, te zamjenika.

 

“Na osnovu člana 10 predlažen odluku o imenovanju ministara, zamjenika ministara, te zamjenike predsjedavajućeg,”, rekao je Tegletija i dodao:

 

“Prije pola sata iz SIPA je stigao konačan izvještaj za Mlađena Božovića, ministra za ljudska prava i izbjeglice i sve provjere su pozitivno okončane, a zbog poslovničkih nemogućnosti nisam ga danas predložio.”

 

Branislav Borenović (PDP) istakao je da su nakon godinu dana dočekali novi Savjet ministara.

 

Borenović je istakao da je ostala jedna gorčina, odnosno činjenica da možda po prvi put nije bilo slučaja da se imenuje krnji saziv Savjeta minsitara, te da je to nešto što je neprimjereno za ozbiljne zemlje i ozbiljne institucije.

 

“Gorčinu izaziva činjenica da Predsjedništvo BiH ne dolazi na ovu sjednicu iako je praksa bila da članovi Predsjedništva budu tu tokom imenovanja. To šalje poruku nepoštovanja, ne samo novoimenovanih ministara, nego i ovog doma”, rekao je Borenović.

 

Istakao je da se od strane novoimenovanih ministara danas tokom sjednice Komisije za imenovanje uočio strah da se spomene dokument Programa reformi.

 

Kaže da, obzirom da na ovu sjednicu nisu došli članovi Predsjedništva, veliki izazov za kandidate biće da s dignitetom rade svoj posao.

 

“Čuli smo danas najave da će se formirati neke nove institucije, Apelacioni sud, Jedinica za spasavanje”, ističe Borenović, te dodaje da, kao nikada prije, ovaj saziv Savjeta ministara neće imati pravo za izgovore da je neko drugi kriv.

 

“Potpuno je jasno da ova koalicija vodi i Vladu RS, Vladu FBiH i vlade Kantona i nema izgovora”, poručio je Borenović.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *