Savjet ministara odobrio 14,5 miliona KM za prelaz Bratunac-Ljubovija

Politika

Savjet ministara donio je na današnjoj sjednici u Sarajevu odluku o odobravanju ukupnog iznosa sredstava za izgradnju graničnog prelaza Bratunac-Ljubovija u iznosu 14,5 miliona KM, rekao je predsjedavajući Savjeta Zoran Tegeltija.

 

Tegeltija je istakao da su na ovaj način stvorene pretpostavke da Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) zaključi ugovor o izgradnji ovog prelaza na osnovu tendera koji je ranije proveden.

 

Usvojena je i odluka o privremenom finansiranju institucija BiH za prva tri mjeseca naredne godine u iznosu 241,5 miliona, do trenutka dok ne bude usvojen budžet za 2020. godinu, izjavio je Tegeltija na konferenciji za novinare nakon prve sjednice Savjeta ministara u novom sazivu.

 

– Donijeli smo i odluku o zaključivanju ugovora o finansiranju izgradnje Koridora `Pet ce` u vrijednosti 140 miliona evra – rekao je Tegeltija, precizirajući da se sporazum odnosi na izgradnju tzv. srednjeg dijela koridora Poprikuše-Nemila i Tarčin-Ivan.

 

On je dodao da će sporazum sa EBRD, koji se upućuje u dalju proceduru Predsjedništvu BiH, potpisati ministar finansija u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda.

 

Kada je riječ o graničnom prelazu Svilaj, Savjet ministara zadužio je UIO da u okviru odobrenih sredstava započne radove na izgradnji graničnog prelaza Svilaj-Donji Svilaj.

 

– To su sredstva koja su ranije obezbijeđena iz budžeta, a dio grant sredstava obezbijedili su EU i EBRD – rekao je predsjedavajući Savjeta ministara i dodao da u narednom peirodu treba obezbijediti dodatnih sedam miliona KM kako bi bio završen ovaj granični prelaz.

 

Tegeltija je naveo da su na današnjoj sjednici imenovani predstavnici BiH u međunarodnim monetarnim institucijama.

 

Guverner BiH u ovom mandatu Savjeta ministara biće Tegeltija, u EBRD Bevanda, a u Svjetskoj banci ministar inostranih poslova Bisera Turković, a za njihove zamjenike imenovani su zamjenik ministra finansija u Savjetu ministara Hazim Raničić, odnosno ministri finansija Republike Srpske Zora Vidović i Federacije BiH Jelka Miličević.

 

Tegeltija je dodao da je Savjet ministara imenovao i svoj Odbor za unutrašnju politiku, kojim će predsjedavati ministar odbrane Sifet Podžić, a njegov zamjenik biti ministar pravde Josip Grubeša, te Odbor za ekonomiju, kojim će predsjedavati Bevanda, dok će njegov zamjenik biti ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac.

 

– U odborima su i ostali ministri iz te oblasti – rekao je Tegeltija, navodeći da u radu oba odbora učestvuju i Direkcija za evropske integracije, Kancelarija za zakonodavstvo, te predstavnici Brčko disterikta.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *