Tegeltija: Neko bi od pravosuđa da napravi buzdovan za disciplinovanje političara

Politika

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija izjavio je da bi neko od pravosuđa da napravi buzdovan za disciplinovanje političara i političke obračune, a da se hapsi i procesuira na osnovu glasne galame.

 

Tegeltija je naveo da nikada ne bi prihvatio da bude dio pravosuđa koje bi bilo alat pravosudne sile u političkim rukama za verifikovanje političkih optužbi za korupciju, za disciplinovanje političara i obračun sa političkim protivnicima.

 

“Da bi neko bio procesuiran za korupciju, za to moraju postojati zakoniti dokazi i u tom slučaju niko neće izbjeći procesuiranje, ko god da je u pitanju”, rekao je Tegeltija za “Dnevni avaz”.

 

On je dodao da bi neki željeli da u pravosuđu, na osnovu glasne galame koja se puno puta ponavlja i na osnovu predrasuda stvorenih tom galamom, hapse i procesuiraju ljude bez zakonitih dokaza, jer bi to nekome politički odgovaralo.

 

“Zbog toga i pokušavaju da uspostave kontrolu nad pravosuđem, jer je nezavisno pravosuđe brana nezakonitom progonu ljudi, taman oni bili i političari ili politički lideri”, ocijenio je Tegeltija.

 

On je istakao da je borba protiv korupcije državni, a ne samo pravosudni zadatak i obaveza.

 

Prema njegovim riječima, uspješno procesuiranje korupcije zavisi od uspješnog funkcionisanja cjelokupnog državnog aparata i saradnje sve tri grane vlasti – zakonodavne, izvršne i sudske.

 

Prošlu godinu, Tegeltija je ocijenio kao godinu u kojoj je pravosuđe, na prvom mjestu VSTS, bilo izloženo do sada nezabilježenim, koordinisanim i sinhronizovanim političko-paraobavještajnim napadima.

 

On se napomenuo i da pravosuđe u BiH radi u uslovima kao ni u jednoj drugoj državi na svijetu, u kojoj ne postoji bazični konsenzus o fundamentalnim pitanjima funkcionisanja države, počevši od toga da li pravosudne institucije na niovu BiH uopšte treba da postoje do toga kako bi trebalo da funkcionišu.

 

Tagged

1 thought on “Tegeltija: Neko bi od pravosuđa da napravi buzdovan za disciplinovanje političara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *