Dodik i Vučić: Srbija je garant Dejtonskog sporazuma

Politika

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će bilo kakva priča o promjeni Dejtonskog sporazuma predstavljati smrtnu presudu BiH i da bi to značilo da Republika Srpska više nije u BiH.

 

– Republika Srpska nema namjeru razgovarati o bilo čemu osim o povratku na izvorni Dejtonski sporazum i ustavne nadležnosti – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Beogradu nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

 

On je istakao da je međunarodna zajednica devastirala Dejtonski mirovni sporazum.

 

– Srbija je garant Dejtonskog sporazuma, ali je ona odstranjena iz važnog tijela kao što je Savjet za sprovođenje mira (PIK), u kojem su neke druge zemlje. PIK je zajedno sa visokim predstavnikom deklasirao Dejtonski sporazum i on je urušen – naglasio je Dodik.

 

On je dodao da će srpski predstavnici u institucijama BiH raditi na tome da problem u vezi sa granicom između Bih i Srbije bude riješen što prije.

 

– BiH ima probleme u vezi sa definisanjem granice i srpski predstavnici u institucijama BiH stoje na stanovištu da je zahtjev Srbije opravdan – rekao je Dodik.

 

On je izrazio zadovoljstvo što napreduju radovi na izgradnji dionice auto-puta Kuzmin-Rača, te mosta na Rači i što će Srbija pomoći i izgradnju auto-puta do Bijeljine.

 

– Činimo sve da u narednih pet godina bude završen auto-put od Doboja do Rače, čime će Srpska biti povezana sa Beogradom – istakao je Dodik.

 

On je zahvalio Vučiću za podršku srpskom narodu u Drvaru, navodeći da će u pogonu preduzeća “Jumko” biti zaposleno oko 100 radnika.

 

Dodik je izrazio očekivanje i da će za godinu i po dana biti stavljen u funkciju most “Bratoljub” u Bratuncu jer su otklonjeni zastoji na nivou BiH.

 

Vučić: Mir i politička stabilnost na Balkanu nasušna potreba Srba

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je na današnjem sastanku sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom naglašeno da je nasušna potreba srpskog naroda bilo gdje on živio očuvanje mira i političke stabilnosti na Balkanu.

 

– Naš dogovor jeste da uradimo sve što je u našoj moći da očuvamo mir i političku stabilnost – istakao je Vučić.

 

On je dodao da je Dejtonski sporazum od istorijskog značaja jer je to bilo jedino moguće rješenje u kojem su svi gubili i pomalo dobijali.

 

– Jedino je takav sporazum mogao da garantuje i očuva mir u BiH. Srbija će prihvatiti svaku odluku sa kojom se saglase tri naroda u BiH, a nas najviše interesuje stav srpskog naroda i njega ćemo slijediti. Dva naroda ne mogu ništa da nametnu jednom narodu, nikakve planove ili ideje, niti to može da učini bilo ko sa strane bez saglasnosti sva tri naroda – naglasio je Vučić.

 

Nakon sastanka sa Dodikom, Vučić je rekao da će 29. januara doći u Drvar (Federacija BiH), gdje će biti otvoren pogon fabrike “Jumko” i podružnica Komercijalne banke iz Srbije.

 

On je dodao da je zajednička obaveza rukovodstva Srbije i Srpske da uradi sve što može da pomogne srpskom narodu na tom području, navodeći da će ti ljudi lakše živjeti.

 

– Tog dana biću gost (Milorada) Dodika ne samo u Drvaru, već i u Mrkonjić Gradu kako bismo sagledali šta možemo da pomognemo našem narodu u tom dijelu Srpske – istakao je Vučić.

 

On je najavio da će uskoro biti ratifikovan kreditni aranžman sa Turskom za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo.

 

– Počinjemo sa radom na dionici Kuzmin-Rača, a pošto Srbija gradi most prema Srpskoj spremni smo da vidimo kako da pomognemo u izgradnji auto-puta prema Bijeljini – naglasio je Vučić.

 

On je podsjetio da je Srbija završila izgradnju mosta “Bratoljub” između Bratunca i Ljubovije, navodeći da je konačno cijeli proces deblokiran.

 

– Zahvaljujem zbog toga (predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu) Tegeltiji i Dodiku jer ćemo konačno moći da izgradimo granični prelaz koji je veoma značajan za Ljuboviju, Bratunac, istok Republike Srpske i BiH i zapad Srbije – rekao je Vučić.

 

On je rekao da je na današnjem sastanku u Beogradu podržano zalaganje Srpske pravoslavne crkve za očuvanje svetinja u Crnoj Gori, izrazivši uvjerenje da će biti postignut dogovor.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *