Dodik: BiH može živjeti ako se vrati izvornom Dejtonu

Politika

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da BiH može živjeti samo ukoliko se vrati izvornom Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu, dok će u suprotnom biće zemlja “po volji međunarodnih kriminalaca kakav je bio i nekadašnji vidoki predstavnik Pedi Ešdaun”.

 

Dodik je istakao da sve što su uradili visoki predstavnici mora da bude vraćeno u okvir Ustava, dok u protivnom o sudbini BiH treba da “brinu oni koji je žele ovakvu kakva jeste”.

 

– Sve ono što su radili visoki predstavnici u pogledu kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma neće biti održivo što mora da zna i međunarodna zajednica. Neka preduzimaju šta hoće, a mi ćemo preduzimati ono što mislimo da treba. Sve što su uradili visoki predstavnici mora da bude vraćeno u ustavni okvir – rekao je novinarima Dodik.

 

On je ponovio da je Ešdaun svojevremeno došao u BiH, sa namjerom da lobira za muslimansku stranu i da je dobro što sada na vidjelo izlaze dokumenti o njegovim nečasnim radnjama.

 

– On je bio zlotvor koji je zloupotrijebio međunarodno pravo. Da je bilo pravde i prava odgovarao bi za kršenje međunarodnog prava, kao i prava jednog naroda. Ovo samo potvrđuje da smo bili u pravu kada smo mu se suprostavili i što tražimo da njegove odluke moraju biti poništene. Ovaj proces ne smije prestati i moramo se okupiti oko ovoga – istakao je Dodik.

 

On je podsjetio da je Ešdaun, dok je boravio u BiH, kupio kuću od muslimanskog generala za 100.000 KM, a kada je odlazio prodao je za dva miliona KM.

 

– Ovdje je riječ o klasičnoj korupciji i plaćanju za usluge koje je Ešdaun činio u BiH – ocijenio je Dodik.

 

Važna dobra komunikacija i razumijevanje sa SPC

 

Milorad Dodik izjavio je da je veoma važno da zvaničnici Republike Srpske imaju dobru komunikaciju i razumijevanje sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

 

– Za slavu se okupljaju prijatelji. Razgovaramo o porodičnim i društvenim temama, ali nam je namjera da razvijamo dobru saradnju – rekao je novinarima Dodik, koji je sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović prisustvovao krsnoj slavi Sveti Jovan Krstitelj – Jovandan Njegovog preosveštenstva episkopa banjalučkog Jefrema.

 

Dodik je građanima koji slave čestitao Jovandan.

 

Krsnoj slavi prisustvovali su i predstavnici ostalih vjerskih zajednica.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *