Tegeltija najavio transparentniji rad Savjeta ministra

Politika

Predsjedavajući Savjeta ministra BiH Zoran Tegeltija želi da, po uzoru na Narodnu skupštinu Republike Srpske, potpuno otvori rad Savjeta prema javnosti, što je najviše obradovalo novinare, koji se nadaju da se ne radi o populističkoj izjavi.

 

– Moji zamjenici Vjekoslav Bevanda i Bisera Turković, kao i svi ostali članovi Savjeta ministara koje sam na prvom sastanku upoznao o namjeri da naš rad otvorim za javnost, potpuno su podržali tu ideju. To je najbolje, prije svega, za nas u Savjetu ministara, jer će nas tjerati da budemo efikasniji, a time svakako i za građane i cjelokupnu javnost, koji će moći da vide ko, šta i koliko radi – rekao je Tegeltija početkom ovog mjeseca.

 

Iako nije precizirano kako će tačno sjednice biti otvorne za javnost, niti da li će se raditi o direktnom TV prenosu ili nekom sličnom rješenju, novinari su svakako oni koje je ova vijest obradovala i koji će zasigurno novog predsjedavajućeg držati za riječ, posebno zato što su dosadašnja iskustva bila šarolika.

 

Savjet ministara je uglavnom poslije sjednice slao saopštenje za medije, često izbjegavajući da objavi one tačke oko kojih je bilo polemika.

 

Kecman: Nove teme za novinare

 

Novinarka BHT, Tijana Kecman, smatra da je ova odluka iz novinarskog ugla dobra, kao i sve što bi moglo dovesti do povećanja transparentnosti u radu Savjeta ministara BiH.

 

– Često se najzanimljiviji detalji na sjednicama dešavaju “iza zatvorenih vrata”, pa onda novinari nagađaju i nezvanično saznaju zbog čega o nekom pitanju nije bilo saglasnosti – objašnjava ona.

 

Dodaje da izjave nakon sjednica često budu šture i da je nemoguće obraditi sve teme sa samih sjednica na taj način.

 

– Mislim da će, ukoliko dobijemo mogućnost da pratimo cijeli tok rasprave, i novinari dobiti šansu za praćenje razlicitih tema koje na zvaničnim pres konferencijama možda i ne bi dobile toliko pažnje. Takođe, mora se primjetiti da je jedan od prvih poteza predsedjavajućeg Savjeta ministara pomalo i populistički, jer je to bila jedna od glavnih primjedbi samih novinara koji prate Savjet ministara – objasnila je ona.

 

Šajinović: Otvoreniji od Vlade RS

 

Da će, ako se ostvari, ova odluka olakšati posao novinarima, saglasan je i novinar Nezavisnih novina, Dejan Šajinović.

 

– Ovu najavu treba pozdraviti i zato što šalje pravi signal javnosti o onome što naši političari stalno pričaju, a rijetko pokazuju u praksi – da su vlade i ministarstva tu za građane i da za ono što rade odgovaraju građanima koji ih biraju i plaćaju – smatra Šajinović.

 

Kaže da je njegovo iskustvo sa Savjetom ministara relativno pozitivno bilo i do sada.

 

– Materijali su bili koliko-toliko dostupni, svakako su bili otvoreniji za medije od Vlade RS, iako je i premijer Višković, kada je došao, obećao da će otvoriti rad Vlade. To, po mom mišljenju, do sada nije u potpunosti sprovedeno u praksi – rekao je on.

 

Dodaje da najavu Tegeltije podržava u nadi da će se i ostali funkcioneri ugledati na primjer koji želi da postavi.

 

– Što su vlasti otvorenije i transparentnije, više će ih, kao što to kaže i sam Tegeltija, javnost tjerati da budu efikasniji – zaključio je Šajinović.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *