Tegeltija: Nije dobro da entitetske vlade traže poravnanje na sudovima

Politika

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija komentarisao je danas u Banjaluci restrukturiranje u Elektroprivredi RS, te program mjera za zaposlene, i podvukao da će otići samo oni radnici koji dobrovoljno prihvate otpremnine.

 

“Neće biti otpuštanja,” dodao je Tegeltija.

 

On je, nakon sastanka koji je danas imao u Privrednoj komori RS u Banjaluci govorio i poravnanjima u vezi podjele sredstava od PDV-a između RS i FBiH i rekao je da nema razloga da se to pitanje ne skine sa dnevnog reda kroz razgovor dva entitetska premijera.

 

“Ona su već dostigla velike iznose. Trebali bismo izbjegavati sudske presude i nije dobro da se poravnanja traže na sudovima,” kazao je Tegetija.

 

Dodao je i da ima dosta vremena da se postigne saglasnost oko imenovanja Mlađana Božovića (DNS) na mjesto ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

 

“Nadam se da će biti kompromisa i da ćemo izabrati ministra Božovića,” istakao je Tegeltija.

 

Tegeltija je danas u Banjaluci najavio i da će u okviru Savjeta ministara BiH biti formirano pet radnih grupa u kojima će biti predstavnici svih asocijacija oko kojih su okupljeni poslodavci u BiH.

 

Prvo i najvažnije pitanje, naglasio je Tegeltija, je zaštita domaće privrede, zatim PDV, treće Zakon o javnim nabavkama za koje poslodavci tvrde da im otežava poslovanje, slijedi set pitanja u vezi saobraćaja, te posljednja radna grupa koja će se baviti rasterećenjem rada, odnosno smanjenje stope poreza i doprinosa, te da se to „prelije na plate zaposlenih“.

 

“Radićemo zajedno i mislim da kod svih pitanja možemo postići ako ne apsolutnu, onda veliku saglasnost i odatle ćemo ići ka zakonskim rješenjima,” rekao je Tegeltija.

 

On je danas, zajedno sa ministrom transporta i komunikacija BiH Vojinom Mitrovićem, održao sastanak sa predstavnicima Privredne komore RS u Banjaluci.

 

Komentarišući ocjene Svjetske banke da bi prema ovom rastu, BiH trebalo stotinu godina da bi stigla Evropsku uniju, predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić je istakao da je to „pitanje svih pitanja“.

 

“To je poražavajuće. Podizanje nivoa efikasnosti rada javne administracije koja treba biti u funkciji privrede, poboljšanje zdravtsvenog sektora, povećanje konkurentnosti privrede… dakle radi se o nizu parametara na kojima treba raditi. Vjerujemo da će se izdvojiti po 100 miliona maraka za tehnološki razvoj naše privredem i još 700 miliona od naših privrednika, te da će to sigurno napraviti značajan iskorak. To će smanjiti te rokove koje spominje Svjetska banka kada je analizirala sadašnje trendove,” kazao je Đurić.

 

Tegetija je istakao da je i pitanja sa kim se mjerimo u EU, ali da su svi u BiH saglasni koji su naveći problemi, ali i rješenja.

 

“Za BiH je najvažnije da ima stabilan privredni rast već deset godina, ali je on nedovoljan. Stope od tri odsto nisu dovoljne da bi se vidjeli pozitivni efekti na građane. Naš privredni rast u velikoj mjeri je do sada zavisio od potrošnje, a danas je podstaknut investiticijama i izvozom i to moramo još da podstičemo. Značajnijem rastu moraju doprinijeti i javna preduzeća sa boljim upravljanjem i korištenjem resursa,” dodao je Tegeltija.

 

Ministar Vojin Mitrović je rekao da će sličan sastanak biti održan i u Federaciji BiH, kako bi se čuli i sagledali realni problemi.

 

Mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *