Poslanici o inicijativi za sprečavanje sukoba interesa

Politika

Da li bi se sukob interesa nosioca pravosudnih funkcija trebalo proširiti i na njihove bliske srodnike pitanje je o kojem će u utorak raspravljati poslanici na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

 

Inicijativu za ovu raspravu podnio je poslanik Damir Arnaut, koji je zatražio od Savjeta ministara BiH da najkasnije u roku od 3 mjeseca, ako se ona usvoji, dostavi u parlamentarnu proceduru Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o VSTS kojim se nespojivost dužnosti (sukob interesa) nosioca pravosudnih funkcija proširuje i na njihove bliske srodnike.

 

Arnaut je naveo da se ovaj prijedlog zasniva na pravilima i definicijama i ukupnim rješenjima sadržanim u Zakonu o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, smjernicama VSTS, OECD EU, Savjeta Evrope.

 

U incijativi se navodi da trenutnim zakonom definisano da sudije i tužioci ne mogu biti članovi u upravnim i nadzornim odborima javnih ili privatnih preduzeća i slično, u vrijeme dok obavljaju dužnost u nekoj pravosudnoj instituciji.

 

Navedene restrikcije se odnose isključivo na same nosioce pravosudnih dužnosti, ali ne obuhvataju i njihove bliske srodnike.

 

S druge strane, kako se navodi u Arnautovoj inicijativi, Zakonom o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH precizirane su zabrane obavljanja određenih dužnosti od strane izabranih i imenovanih zvaničnika, te savjetnika, a koje zabrane se takođe odnose i na njihove bliske srodnike.

 

– Samo VSTS je prepoznalo i u svojim smjernicama za sprečavanje sukoba interesa u pravosuđu da relevantni međunarodni standardi, uključujući EU standarde, pretpostavljaju da se restrikcije trebaju odnositi bar na srodnike prvog stepena – poput roditelja, supružnika i djece. Evidentno je da su porodične, prijateljske, poslovne i političke veze vrlo jake i mogu navesti funkcionera da prekrši svoje javne dužnosti – navodi Arnaut u svojoj incijativi.

 

On smatra da bi takve snažne veze trebale biti obuhvaćene propisima kojima je cilj spriječiti i suzbiti sukobe interesa.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *