Tužilaštvo BiH odbilo da objavi optužnicu protiv Mektića

Politika

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odbilo je zahtjev Transparensi internešenel BiH da dostavi kopiju optužnice protiv bivšeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i ostalih koji se terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja.

 

Zbog velikog interesovanja javnosti za ovaj slučaj, kao i samog procesa potvrđivanja optužnice, TI BiH je tražio dostavljanje kompletnih informacija, ali Tužilaštvo tvrdi da u ovom slučaju nema javnog interesa.

 

-‘Nakon obavljenog ispitivanja javnog interesa u smislu člana 9. Zakona o slobodi pristupa informacijama, utvrđeno je da objavljivanje traženih informacija nije od javnog interesa’ piše u odgovoru Tužilaštva BiH. Još se navodi da bi objavljivanje ovih informacija ‘izazvalo značajnu štetu po legitimne ciljeve koji obuhvataju sprečavanje kriminala i svako otkrivanje kriminala’ – navodi TI BiH u saopštenju.

 

Inače, TI prati ovaj slučaj u okviru monitoringa suđenja za krivična djela korupcije u BiH i od početka provođenja monitoringa ovo je prvi put da je jedno tužilaštvo odbilo dostaviti kopiju optužnice.

 

-Na slične argumente Tužilaštvo se pozivalo i ranije kada je u više navrata odbijalo zahtjeve TI BiH da dostavi informacije iz završenih sudskih procesa, ili informaciju o tome da li je podignuta optužnica u predmetu ‘Bosnalijek’. Sud BiH je tada u oba slučaja usvojio tužbe TI BiH zaključivši da Tužilaštvo BiH nije valjano sprovelo test javnog interesa, da su informacije o krivičnom postupku po pravilu javno dobro kao i da su pravosudni organi dužni dostaviti ih i kada postoji zakonom predviđen izuzetak ako to opravdava javni interes. Uprkos uspostavljenoj sudskoj praksi, Tužilaštvo BiH uporno odbija dostaviti sve informacije o krivičnim postupcima ne cijeneći javni interes, i ne sprovodeći test javnog interesa – saopšteno je iz TI BiH.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *