Šarović: Probleme potrebno rješavati diplomatskim putem

Politika

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a rekao je da je njego stav bio da treba pokazati zajedništvo oko ovako krupnih pitanja te da se danas može govoriti samo o dva pitanja, a to je odgovor na odluke Ustavnog suda i drugo pitanje je šta ćemo sa ovakvim Ustavnim sudom.

 

“Rekao sam da nije pametno da pričamo o referendumu, otcjepljenjima, secesiji i drugim pitanjima. Za te stvari ima vremena, i o tome ćemo da pričamo kada dođe vrijeme. Nemojte da mislite da kod mene ili poslanika ima bilo kakvog straha. Mi iz SDS-a ćemo stati iza zaključaka koje je dala predsjednica RS ali imam drugačiji stav o onim ključnim zaključcima. Neka pitanja teško će se rješiti bez internacionalizacije i diplomatije”, rekao je Šarović na posebnoj sjednici NS RS o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH i dodao:

 

“Samo iz namjere da ne bude kako je bilo do sada kada smo odustajali nakon mjesec dana ili dva mjeseca ili su prošli izborni procesi, želim da kažem da je Republika Srpska u brojnim drugim slučajevima ugrožavanje vitalnih interesa doživljavala nespremno. Reakcije i postupci donosioca odluka već ranije su viđeni i doživljavali su potpuni neuspjeh zbog toga što nismo ispoljili dovoljno odgovornosti i nismo primjenili mjere koje su ostvarive”.

 

On je rekao da je probleme potrebno rješavati diplomatskim putem.

 

“Velike riječi nikada nisu pratile akcije predstavnika RS, ni ovdje ni u institucijama BiH. Jaka nacionalna retrika na domaćem terenu je beskorisna na unutrrašnjem planu, a na spoljnom može biti kontraproduktivna”, istakao je Šarović.

 

On je upitao zapšto se o ovom pitanju nije oglasio predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

 

“Zašto se po ovom pitanju nije odmah izjasnio Zoran Tegeltija čije ime je jedino upisano od Srba na listi Ujedinjenih nacija. Njegov glas ima najveću težinu. Njegov glas nije se dobro čuo”, rekao je Šarović.

 

“Odgovor Republike Srpske treba biti jak, sofisticiran i sa jasnim ciljevima. Naše mjere i odgovori ne treba da samo imaju za cilj da pokažu koliko smo nezadovoljni”, zaključio je predsjednik SDS-a.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *