Šeranić: Nastaviti preventivno djelovanje u vezi sa koronavirusom

Politika

Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) zadovoljni su mjerama i aktivnostima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Instituta za javno zdravstvo Srpske vezanim za pojavu virusa korona, iako za sada u Republici Srpskoj nema potvrđenih ili sumnjivih slučajeva oboljelih.

 

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić danas je sa predstavnicima SZO, na čelu sa subregionalnim koordinatorom za Program vanrednih situacija u domenu javnog zdravlja za Balkan Abebajehuom Asefom Mengistuom, razgovarao o mjerama preduzetim povodom pojave virusa korona u Kini i svijetu.

 

Tokom današnjeg sastanka u Banjaluci naglašena je potreba za nastavkom saradnje u razmjeni informacija, obavještavanja javnosti i podrške u slučaju eventualne pojave oboljelih s ciljem adekvatnog reagovanja i sprečavanja širenja virusa, saopšteno je iz resornog ministarstva.

 

Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije informisani su i o zdravstvenim kapacitetima u Srpskoj, a naglašeno je da Republika Srpska može da računa na podršku SZO i u segmentu dijagnostike i zaštitne opreme.

 

Mengistu se sa saradnicima prethodno sastao sa članovima Koordinacionog tijela za planiranje, sprovođenje i praćenje realizacije mjera iz Akcionog plana za postupanje u slučaju pojave rizika/sumnje za širenje virusa korona.

 

Članovi ovog tijela informisali su goste o realizovanim preventivnim mjerama poput uputstava zdravstvenim ustanovama za postupanje sa licem koje se stavlja u zdravstveni nadzor, protokola za dijagnostiku i mjerama nadzora nad putnicima na graničnim prelazima, kao i o preporukama za mjere koje se sprovode na aerodromu u slučaju sumnje na infekciju virusom korona kod putnika.

 

Uz podršku Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH štampani su info-materijali za stanovništvo, kao i putnike koji dolaze iz Kine ili putuju u tu zemlju.

 

Na sastanku je razgovarano i o potrebi da se stanovništvo pridržava preventivnih mjera kao što su izbjegavanje bliskog kontakta sa licima koja imaju akutnu respiratornu infekciju.

 

Jedna od preventivnih mjera je i da lica koja dolaze iz Kine, a imaju simptome respiratorne infekcije (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje) i do 14 dana od povratka, treba da se jave u nadležnu zdravstvenu ustanovu radi pravovremenog liječenja i sprečavanja širenja bolesti.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *