Višković: Spremni smo da se ponašamo u skladu s zakonom

Politika

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković pozvao je sve ambasadore u BiH da pokušaju raditi svoj posao u skladu sa zakonom i Ustavom i da sve u BiH tretiraju na isti način.

 

– Mi smo spremni da se ponašamo i radimo u skladu sa zakonom i Ustavom, ali se tako mora ponašati i druga strana. Šta je sa sankcijama za zvaničnike u Federaciji BiH (FBiH) jer nisu implementirali više od 30 odluka Ustavnog suda? Šta je sa Mostarom u kojem 15 godina nema izbora? Samo se šalju poruke Srpskoj – rekao je Višković povodom poruka ambasadora SAD u BiH Erika Nelsona da Srpska ne poštuje Dejton i Ustav i da će biti posljedica.

 

Predsjednik Vlade Republike Srpske istakao je da, ako su ambasadori legalisti, onda bi trebali da važe isti principi za sve.

 

Višković je rekao da je nakon odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu teško biti optimista, jer su, čim su se pojavili zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, iz federalnog Sarajeva reagovali da oni neće i ne žele učestvovati u međuentitetskom razgraničenju, zaboravljajući na obaveze koje proističu iz Dejtona.

 

– To je proces koji je trebao biti završen i prije 20 godina. To nije nikakva granična linija između Republike Srpske i FBiH, kako žele prikazati, već međuentitetska linija. To nije nikakav hir političara, već životna potreba građana koji žive u blizini ili na toj liniji ili radnika Ministarstva unutrašnjih poslova koji ne mogu znati dokle je njihova nadležnost – pojasnio je Višković.

 

Prema njegovim riječima, da Republika Srpska na ovakav način krši Dejton, kao što to radi FBiH, mogle bi se čuti velike optužbe na njen račun iz međunarodne zajednice.

 

Zbog toga nisam optimista. Srpska je jasna u svojoj namjeri. Odluka Ustavnog suda o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske jeste kap koja je prelila čašu. Kako da neko knjiži imovinu na BiH kada po Ustavu BiH nigdje ne piše da ona ima imovinu, već je ona vlasništvo entiteta u omjeru 49 i 51 odsto – upitao je predsjednik Vlade Republike Srpske.

 

On je pojasnio da odluka Ustavnog suda BiH ne predstavlja problem samo kada je riječ o 90.000 hektara poljoprivrednog zemljišta Republike Srpske, već su tu i šume koje zauzimaju skoro 51 odsto teritorije Republike Srpske, vode, putevi, auto-putevi, objekti, zemljište.

 

– Dovodi se u pitanje sav proces privatizacije od 1992. godine do danas. To je pravna anarhija. To bi moglo BiH i Srpsku uvesti u probleme iz kojih nikada ne bi mogle izaći – pojasnio je Višković.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *