Zakonom o smanjenju naknada za rad u komisijama ušteđeno četiri miliona KM

Politika

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut pozdravlja informaciju Ministarstva finansija i trezora BiH, kojom su detaljno predočene ukupne i pojedinačne uštede ostvarene njegovim zakonom o smanjenju naknada za rad u komisijama nakon 2015. godine kada je taj zakon usvojen.

 

Kako je iz priložene tabele jasno vidljivo, prosječne uštede nakon stupanja na snagu ovog zakona iznose milion KM godišnje.

 

Poslanik Arnaut smatra da je jednim svojim prijedlogom zakona, koji se sastoji od samo dva člana, već ishodio četiri miliona KM ušteda po budžet Bosne i Hercegovine.

 

Ovaj zakon je kako navodi, doveo do pravednije raspodjele naknada za rad u komisijama, odborima i drugim radnim tijelima na nivou Bosne i Hercegovine.

 

Naime, dok su pojedinačne naknade u 2015. godini (zadnjoj prije stupanja na snagu ovog zakona) dostizale i cifre od 38.400 KM (Ismet Suljendić), 30.675 KM (Mato Lučić), 24.960 KM (Zoran Tegeltija), 24.950 KM (Alija Aljović), 20.317 KM (Vjekoslav Bevanda), 18.720 KM (Jelka Miličević), 14.365 KM (Enes Obralija) i slično, ukupan iznos godišnjih naknada je ovim zakonom ograničen na 5.708 KM po osobi.

 

Ovaj zakon je, stoga, rezultirao ne samo uštedama već i ukidanjem monopola na članstvo u brojnim komisijama od politički povezanih pojedinaca.

 

Navedena tabela će biti razmatrana na idućoj sjednici Predstavničkog doma i dostupna je OVDJE.

 

Uzimajući u obzir ove konkretne i opsežne uštede, poslanik Arnaut se nada da će dovoljan broj poslanika na sjednici Predstavničkog doma PSBiH u srijedu podržati njegov zakon o smanjenju otpremnina, čime bi se ostvarile dodatne uštede po budžet Bosne i Hercegovine, sredstava preusmjerila u interesu građana, navodi se u saopštenju iz Kabineta ovog poslanika u Predstavničkom domu PSBiH.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *