Zemlje Kvinte saglasne: Dodikova politika unazađuje BiH

Politika

Na zahtjev DW, njemačko Ministarstvo spoljnih poslova prenijelo je zajedničku izjavu zemalja Kvinte – SAD, Velike Britanije, Italije, Francuske i Njemačke – o situaciji u Bosni i Hercegovini.

 

U saopštenju se navodi da „njemačka vlada podržava Bosnu i Hercegovinu kao stabilnu i funkcionalnu zemlju u kojoj se poštuju načela pravne države i njen teritorijalni integritet. Centralni stabilizirajući faktor je pritom pridržavanje odredaba Dejtonskog sporazuma u svim njegovim aspektima“.

 

Naglašava se da „secesionistička retorika, isto kao i blokade ili ultimatumi, zemlju bacaju unazad. Bosni i Hercegovini su potrebne funkcionalne institucije kako bi mogla da napreduje na svom reformskom putu u pravcu Evropske unije, te kako bi uhvatila privredni priključak. Pri tom je poštovanje načela pravne države ključni element, a u svemu tom Ustavni sud predstavlja centralnu instituciju.“

 

Dalje se navodi da, „s obzirom na izazove pred kojima Bosna i Hercegovina stoji, međunarodne ustavne sudije, koje je u skladu s Ustavom BiH imenovao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, pritom i nadalje imaju važnu funkciju“.

 

„Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće, kao što stoji i u Ustavu zemlje. S obzirom na to, mi smatramo da je odluka Milorada Dodika da blokira trgovinu unutar zemlje i rad bh. institucija, te da dovede u pitanje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, vrlo štetna za razvoj Bosne i Hercegovine i za njeno približavanje Evropskoj uniji.

 

Neophodne reforme, prije svega kada je riječ o vladavini prava i o socio-ekonomskom području, isto kao i neophodnost da se što prije riješi pitanje održavanja lokalnih izbora u Mostaru, na taj se način svjesno odlažu na neodređeno vrijeme“, navodi se u zajedničkoj izjavi zemalja Kvinte koje je DW dostavilo njemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

 

(DW)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *