Mektićev zakon o prestanku mandata VSTS BiH pred poslanicima

Politika

Mandat Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH u sadašnjem personalnom sastavu prestaje sa 15. junom 2020. godine.

 

Najkasnije do 8. juna pravosudni organi, advokatske komore i institucije Bosne i Hercegovine koje biraju članove u Savjetu, saglasno članu 4. Zakona o VSTS, dužni su provesti postupak izbora novih članova Savjeta.

 

To je navedeno u Prijedlogu zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH u sadašnjem sastavu, koji je po hitnom postupku u Paramentarnu skupštinu uputio poslanik SDS Dragan Mektić.

 

Na jučerašnjoj sjednici Kolegijuma Predstavničkog doma u proširenom sastavu prihvaćen je Mektićev zahtjev za razmatranje Prijedloga zakona i ta tačka bi trebala da bude na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma.

 

U obrazloženju, Mektić navodi brojne razloge za usvajanje ovakvog zakona, kao što su neusvajanje lzvještaja o radu VSTS za 2017. i 2018. godinu i odsustvo poštivanja vladavine prava od strane nosilaca pravosudnih funkcija – brojne afere i nezakonitosti poput afere „Potkivanje“, u čijem je središtu bio predsjednik VSTS Milan Tegeltija.

 

Neki od ostalih razloga su: postojanje sprega izmedu politike i pravosuđa; zapanjujuća podrška ostalih članova Savjeta koju je dobio predsjednik iako je poslije afere bilo neophodno sankcionisanje cijelog sastava Savjeta na način da svi podnesu ostavku ili da se raspuste, obzirom na načinjeni moralni i profesionalni sunovrat; odsustvo spremnosti pravosuđa da se bori protiv nezakonitosti u sopstvenim redovima; Pribeov izvještaj u kojem je, između niza uočenih nedostataka u radu ovog Savjeta, naglašena i slabost Savjeta u pogledu sprovođenja temeljne istrage poslije afere „Potkivanje“.

 

– Konačno, glavni razlog je vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nosilaca pravosudnih fujkcija – naveo je Mektić.

 

Međutim, Zakonodavno-pravni sektor Parlamentarne skupšine BiH dostavio je mišljenje na Prijedlog zakona u kome preporučuju da bude lektorisan zbog uočenih štamparskih grešaka!?

 

Istina, u to može da se uvjeri svako ko pročita predloženi dokument u kome se miješaju ekavica i ijekavica, nepotrebno navode skraćenice, nedostaju interpukcijski znaci, postoje dupli razmaci između riječi, ili ih uopšte nema…

 

– Prijedlog zakona je usklađen sa članom 105. Poslovnika Predstavičkog doma BiH, odnosno djelimično je usklađen s Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama BiH – navodi se u mišljenju.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *