Tegeltija o Mektićevoj inicijativi: Drski ucjenjivacki politički pritisak na pravosuđe

Politika

Prijedlog Zakona o prestanku mandata članovima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta koji se razmatra u Predstavničkom domu PS BiH je problematičan sa najmanje dva aspekta, tvrdi prvi čovjek VSTS Milan Tegeltija. Tegeltiji je sporan sam predlagač Dragan Mektić, protiv kog se pred Sudom BiH vodi postupak.

 

“U pogledu podnosioca inicijative u liku poslanika Dragana Mektića, što u svakom slučaju predstavlja očigledni i drski ucjenjivacki politički pritisak od strane poslanika protiv kojeg je prije nekoliko dana potvrđena optužnica za korupciju i kojeg očekuje suđenje. To je eklatantan i flagrantan primjer političkog pritiska, kako se poslanik protiv kojeg je potvrđena optužnica za korupciju, želi obračunati sa pravosuđem i tako poslati poruku tužiocima i sudijama koji postupaju u njegovom predmetu o svojoj nedodirljivosti i mogućim posljedicama”, poručuje Tegeltija.

 

Drugi razlog je, tvrdi Tegeltija, “očit i za evropske standarde potpuno flagrantan, pokušaj preuzimanja političke kontrole nad pravosuđem od strane političke koalicije” koja je, kako navodi, “formirala raniji Savjeta ministara. Ista se, dodaje Tegeltija, u skladu sa “deklaracijom i zaključcima SDA želi da se obračuna sa predsjednikom i članovima VSTS-a”.

 

“Šaljući poruku, kao i svim drugim sudijama i tužiocima, da se u svom radu moraju rukovoditi stavovima tih stranaka jer će u suprotnom snositi posljedice, što politički predstavnici SDA više i ne pokušavaju da maskiraju nego o tom govore direktno. U skladu s tim pozivam Delegaciju EU u BiH da se izjasni o usklađenosti ovakvog prijedloga Zakona sa evropskim standardima”, navodi Tegeltija.

 

Na koncu, prvi čovjek VSTS je poslao poruku, da ih, kako kaže, “ovakve aktivnosti pojedinih političara sasvim sigurno neće uplašiti ili obeshrabriti u čuvanju nezavisnosti pravosudja i vlastitog ličnog i profesionalnog integriteta, bez obzira i na ovako flagrantne političke pritiske”, zaključio je Tegeltija.

 

n1info.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *