Stanić: Neophodna reforma zdravstvenog sistema

Politika

Predsjednik Odbora za zdravstvo SDS Slobodan Stanić izjavio je da je svima sada jasno da sa zdravljem ništa postaje sve, ali isto tako da bez zdravlja sve poštaje ništa.

 

On ističe da je dvadesetprvi vijek već sada trajno obilježila virusna pandemija i nakon toga mnogo toga neće biti isto.

 

– Borba zdravstvenih profesionalaca i ostalih zaposlenih u zdravstvenim sistemima u kojoj oni spašavajući živote drugih, rizikuju svoj zdravlje i život, kao i svojih porodica. Upravo zbog toga, najmanje što možemo da uradimo i što je naša obaveza kao društva je, da što prije krenemo u finansijsku konsolidaciju zdravstvenog sistema Republike Srpske. Premijer Radovan Višković je izjavio da “Zdravstvo krvari”, sada je vrijeme za transfuziju, a odmah po završetku pandemije za suštinsku reformu i reorganizaciju! – istakao je Stanić.

 

On dodaje da će značajna sredstva pomoći i kreditne podrške biti doznačena Republici Srpskoj od strane EU, EBRD, Svjetske banke, UNDP, SZO, UNICEF i drugih.

 

– Juče smo vidjeli da i Vlada RS planira formirati “Кompenzacioni fond za podršku zdravstvu”. Predlažemo da se sredstva u iznosu 230 miliona КM, koliko je i dug zdravstvenih ustanova za poreze i doprinose, uz izuzetnu finansijsku disciplinu, usmjere ka zdravstvenim ustanovama. Zdravstvene ustanove bi tim sredstvima uplatile svoja dugovanja za poreze i doprinose. Tim uplatama bi se automatski 22.792.792 km vratila u trezor Republike Srpske – predlaže Stanić.

 

On ističe da bi dio sredstava bio uplaćen Fondu za rehabilitaciju i zapošljavanje invalida što je značajno da se pomognu vulnerabilne kategorije stanovništva.

 

Stanić dodaje da bi sredstva u iznosu 6.279.006 km bila uplaćena Zavodu za zapošljavanje što je isto tako od velikog značaja obzirom da će povećan broj radnika koji ostanu bez posla tražiti podršku Zavoda.

 

– Iznos od 9.418.509 КM išao bi Fondu dječije zaštite, koji bi bio ojačan, nadomjestio bi se očekivani deficit i omogućilo neometano izvršenje obaveza jako bitnih za buduću demografsku sliku Republike Srpske. Najveći iznos od 116.161.616 km bio bi uplaćen Fondu PIO što je u ovom trenutku od suštinske važnosti kao podrška redovnoj isplati penzija u vremenu smanjenih prihoda, a pošto je Fond PIO u sastavu Trezora RS to bi bila i podrška Trezoru. Na kraju 75.348.075 КM dobio bi FZO koji bi mogao dijelom tih sredstava da izmiri dug prema poslodavcima za refundaciju bolovanja i da na taj način pomogne privredi – navodi Stanić.

 

On dodaje da bi ostatak ponovno bio usmjeren ka zdravstvenim ustanovama prema utvrđenom planu,a to bi uz izradu inovativnih načina plaćanja zaposlenih u zdravstvu dovelo do poboljšanja statusa i standarda zaposlenih u zdravstvu.

 

Prema Stanićevim riječima, ovo je prvi u nizu koraka potrebnih za kosolidaciju zdravstva u Republici Srpskoj, ali da i najduži put počinje prvim korakom.

 

On smatra da je sada najvažnija što uspješnija borba sa pandemijom, a naše je da onima na prvoj liniji pomognemo u toj borbi makar logistikom.

 

– Nakon pobjede idemo dalje! – poručio je Stanić.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *