Čampara: Smanjiti primanja i delegatima u Domu naroda PFBiH

Politika

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) Aljoša Čampara izjavio je da će insistirati da budu smanjena primanja delegatima u ovom domu, kao što je to učinjeno u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta.

 

Čampara je rekao da će od predsjedavajućeg Doma naroda Tomislava Martinovića, koji je i predsjednik Administrativne komisije Doma, zatražiti da na dnevni red ove komisije stavi odluku kojom će biti smanjeni paušali, naknade za odvojeni život i naknade za smještaj delegatima.

 

Prema njegovim riječima, Administrativna komisija je nadležna da priprema i utvrđuje prijedloge akata kojima se uređuju pitanja naknade plata delegata u Domu naroda, kao i pitanja naknade određenih materijalnih troškova delegata.

 

“Samo u 2019. godini za paušale delegata u Domu naroda potrošeno je 107.684 KM, za smještaj 29.398 KM, a za odvojeni život 118.164 KM. Od ranije sam iznosio javno negodovanje zbog prevelikih primanja parlamentaraca. Ta primanja ni proteklih godina, a kamo li danas, nisu bila srazmjerna ekonomskim prilikama u BiH”, izjavio je Čampara.

 

On je podsjetio da je lično, i prije inicijative u Predstavničkom domu, apelovao da se svi parlamentarci odreknu paušala i drugih naknada, kojih se i sam odrekao prije 15 mjeseci u Domu naroda Parlamenta FBiH i u Skupštini Kantona Sarajevo.

 

Administrativna komisija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usvojila je juče odluku o smanjenju poslaničkog paušala sa 600 KM na jednu KM, te naknade za odvojeni život sa 300 KM na jednu KM mjesečno.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *