Dodik: Bankarske potencijale upotrebiti za podršku privredi

Politika

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da je, u vrijeme moguće recesije, neopravdano izbjegavanje razgovora o potencijalu bankarstva BiH, pri čemu Centralna banka i Agencija za bankarstvo treba da se dogovore kako uputiti poslovne banke da ga ne iznesu vani.

 

– Treba vidjeti kako da taj novac putem isplata dividendi ne iscuri i kako ga staviti u javnu podršku privredi. Ali, o tome se, nažalost, ne razgovara – izjavio je Dodik za Avaz.

 

Prema njegovim riječima, potrebno je da Centralna banka smanji stope obavezne rezerve, ali pod uslovom da poslovne banke za taj oslobođeni potencijal izvrše plasmane na prostoru BiH.

 

– To bi donijelo daleko više novca nego što bismo mogli da računamo u snu, koji bismo dobili negdje sa strane – rekao je Dodik.

 

Srpski član Predsjedništva BiH ocijenio je uspješnim ekonomske mjere koje se u vrijeme epidemije virusa korona sprovode u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, a tiču se plaćanja obaveza doprinosa radnicima koji su ostali bez posla.

 

– Ključno je pitanje kako koncipirati dugoročne fondove za sanaciju štete u privredi. Procjene govore da će pad na nivou cijele BiH biti veliki za naše uslove – istakao je Dodik.

 

On je upozorio da bi moguća recesija znatno pogoršala mogućnosti BiH i da sve to traži smanjenje javnih finansija.

 

– Sada to procjenjujemo. Aranžman sa MMF je dobar, ali moramo vidjeti i šta su naši domaći resursi – rekao je Dodik.

 

Govoreći o problemima koje je donijela epidemija virusa korona, ne samo sa zdravstvenog nego i ekonomskog aspekta, Dodik je rekao da je najbolju sliku, s medicinske strane, dala Svjetska zdravstvena organizacija koja je odala priznanje BiH za preduzete mjere.

 

– Mislim da su mjere koje su regulisale ponašanje ljudi, rad nekih privrednih i uslužnih djelatnosti, kao i prilagođavanje medicinskog sektora, bile ključne da se spriječi scenario poput onog iz Italije ili Španije – istakao je Dodik.

 

On je dodao da se za sada uspješno odolijeva epidemiji, ali da to još nije prošlo.

 

– Ne treba se olako opustiti i prepustiti. Moramo vidjeti na koji će se način dalje razvijati – konstatovao je Dodik i naveo da nakon uspješno provedenih mjera za Vaskrs, ne smije biti opuštanja za 1. maj, kako bi se nakon 10. maja mogle sagledati sve mjere, pa neke i suspendovati.

 

Dodik je naglasio da u vrijeme epidemije virusa korona učestvuje u radu Predsjedništva BiH koje je donijelo 18 važnih zaključaka, te da je i Savjet ministara donio niz mjera.

 

– Ali, iznenadila me nesposobnost da se dogovorimo u okviru vlastitog potencijala o raspodjeli sredstava MMF-a. Žao mi je da su stranci organizovali sastanak da se riješi naše važno unutrašnje pitanje. To je bilo nepotrebno i vratilo je opet BiH na nivo stranog intervencionizma – rekao je Dodik.

 

On je naglasio da BiH mora samostalno donositi odluke.

 

– Pa činjenica je da u prvim sedmicama pandemije nismo mogli računati na EU, nego sami na sebe – zaključio je srpski član Predsjedništva BiH.

 

Avaz

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *