Dodik: “Bljesak” se ne smije zaboraviti

Politika

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas u Gradišci na obilježavanju 25 godine od stradanja i egzodusa srpskog naroda iz zapadne Slavonije, da su Srbi najveći stradalnici prošlog vijeka, te da akcija hrvatske vojske “Bljesak”nikada ne smije biti zaboravljena.

 

“Zavjetujemo se da ćemo braniti slobodu srpskog naroda. Samo tamo gdje imamo državu moženo govortiti o očuavnju srpskog naroda”, poručio je Dodik i dodao da je važno jačati Republiku Srpsku.

 

Dodik je kazao da današnji čin hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića pokazuje da se odnosi polako normalizuju.

 

“To je dobar put i pokazatelj da se odnosi u značajnoj mjeri normalizuju”, naveo je Dodik i dodao da vjeruje da će Hrvatska i Srbi u cjelini napraviti neki miroljubivi koncept koegzistencije gdje, kako kaže, neće biti sukoba.

 

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas je došao u Okučane da “slavi” Bljesak, međutim zbog incidenta s natpisom “Za dom spremni” napustio je Okučane. Milanović je odlučio napustiti ceremoniju nakon što je jedan muškarac istakao majicu s ustaškim natpisom.

 

U rijeku Savu kod mosta u Gradišci spušteni su vijenci u znak sjećanja na sve ubijene i prognane Srbe iz zapadne Slavonije tokom hrvatske vojno-policijske akcije “Bljesak” 1995. godine.

 

Vijence su u rijeku Savu spustili predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, te predstavnici Srba izbjeglih iz zapadne Slavonije.

 

Prethodno su položeni vijenci na spomen-ploču srpskim žrtvama iz zapadne Slavonije.

 

Vijence su položili Cvijanovićeva, Dodik, Milunović, Adžić, te predstavnici Srba izbjeglih iz zapadne Slavonije.

 

Narod zapadne Slavonije krenuo je u egzodus prema Republici Srpskoj, a na putu prema mostu spasa do rijeke Save sustizale su ih avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci.

 

Za ubijanje i protjerivanje Srba u akciji “Bljesak” hrvatskih oružanih snaga u zapadnoj Slavoniji još niko nije odgovarao.

 

(RTRS)

Tagged