Tegeltija: Izbalansirana odluka o liberalizaciji mjera

Politika

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Milan Tegeltija rekao je da je odluka o liberalizaciji mjera koje je usvojio VSTS izbalansirana jer se njenom realizacijom štiti zdravlje stanovništva i omogućava rad u okviru mogućnosti.

 

On je pojasnio da je odluka o liberalizaciji, koja je donesena na jučerašnjoj onlajn sjednici VSTS, izbalansirana na način da uvažava dva zahtjeva.

 

– Prvi je zaštita zdravlja stanovništva, a drugi je potreba da se u okvirima mogućeg rade oni poslovi koje je moguće bezbjedno obavljati uz poštovanje epidemioloških standarda u pogledu socijalne distance i lične zaštite kako zaposlenih u pravosudnim institucijama, tako i građana koji u tim okolnostima dolaze u pravosudne institucije – rekao je Tegeltija.

 

On je naveo da je iz odluke očito da je prvi prioritet i dalje zaštita zdravlja i da ona propisuje uslove u kojima se mogu obavljati različiti poslovi u sudovima i tužilaštvima.

 

– Prije svega, svi sudovi i tužilaštva moraju poštovati sve odluke i preporuke kriznih štabova i organa nadležnih za upravljanje krizom prema mjestu svoje nadležnosti (vlade, nadležna ministarstva, gradski i opštinski organi, organi civilne zaštite…), a zatim moraju svakodnevno pratiti epidemiološku situaciju i u skladu s njom preduzimati određene mjere ili njihovu liberalizaciju – rekao je Tegeltija.

 

Ističe da, u svakom slučaju, ova odluka otvara mogućnost predsjednicima sudova i glavnim tužiocima da se brzo prilagođavaju trenutnoj epidemiološkoj situaciji, zavisno od epidemioškog stanja na području svoje nadležnosti i kapaciteta svojih institucija.

 

VSTS je juče na onjaln sjednici, koja je trajala gotovo sedam sati, između ostalog, stavio van snage prethodne odluke, te usvojio novu odluku o organizaciji rada u sudovima i tužilaštvima u BiH u narednom periodu tokom trajanja pandemije Kovid-19.

 

Agencije

Tagged

1 thought on “Tegeltija: Izbalansirana odluka o liberalizaciji mjera

  1. Da li ste to legalizovali vanustavne odluke svakog od parlamenta. Nemaš ti krimos pojma, jer sve dođe na naplatu kad tad. Samo čekam dan da vam vidim leđa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *