Višković: Za ublažavanje posljedica virusa 100 miliona maraka suficita

Politika

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da nisu tačne kritike opozicije da Srpska nije imala vlastitih sredstava za ublažavanje posljedica epidemije virusa korona, jer je u ovu krizu unijela 100 miliona KM budžetskog suficita iz prošle godine.

 

Višković je u parlamentu Srpske rekao da je suficit unesen, jer se u suprotnom ne bi moglo funkcionisati.

 

Prema njegovim riječima, Vlada je i u vrijeme epidemije obezbijedila sredstva da se za sve zdravstvene radnike uplaćuju porezi i doprinosi, počev od 1. januara ove godine ili čak i mjesec ranije.

 

“Većina zdravstvenih ustanova nije plaćala poreze i doprinose. U ovogodišnjem rebalansu budžeta za 2020. godinu predviđeno je dodatnih 52 miliona KM za Fond zdravstva Republike Srpske za ove namjene”, pojasnio je Višković tokom rasprave o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za dodatno finansiranje projekata registracije nekretnina (9048-BA).

 

On je rekao da je Republika Srpska do 15. marta imala rast direktnih i indirektnih poreza i da bi taj trend bio nastavljen da nije bilo virusa korona, kao i da bi bio ostvaren planirani budžet, rješavane obaveze i neke druge stvari.

 

“Zlonamjerno se prećutkuje činjenica da je u javnom sektoru već godinu dana zabrana zapošljavanja, te da se samo po odlukama Vlade može dozvoliti da se neko zaposli, ali i ima takvih zloupotreba”, istakao je Višković.

 

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske dala do znanja svim direktorima javnih preduzeća da oni koji ne budu ostvarivali očekivane rezultate neće moći ostati na svojim pozicijama.

 

“Nema nijednog razloga da bi ja danas ovdje trebalo da se stidim bilo čega ili koga za proteklih godinu dana, pogotovo za protekle dvije i po godine, jer je sve urađeno najčasnije i najpoštenije što je bilo moguće”, istakao je Višković.

 

Ako je u Federaciji BiH neko otvorio aferu “respirator”, Višković kaže da ne vidi nikakav problem da se u skladu sa procedurama ispita i ako neko smatra da je u Republici Srpskoj nešto urađeno nezakonito.

 

“Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Fond zdravstvenog osiguranja Srpske jedine su dvije institucije koje su u vrijeme pandemije korona virusa vršile javne nabavke, a za to ih je zadužio Republički štab za vanredne situacije”, objasnio je Višković.

 

Višković je naglasio da kritike koje je na račun Vlade Republike Srpske iznio šef poslaničkog kluba SDS-a Miladin Stanić nemaju nikakve veze sa aktuelnom Vladom i njegovim mandatom.

 

“Spreman sam u svakom trenutku, ako Stanić nema hrabrosti da podnese prijave protiv ljudi za koje tvrdi da zna da su počinili nezakonite radnje u vezi sa poljoprivrednim đubrivom, šumama i vodama, da mi to dostavi i ja ću podnijeti prijave”, poručio je Višković.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *