Dodik: Potrebno očuvati postojeću koaliciju

Politika

Predsjednik SNSD Milorad Dodik poslao je dopis strankama iz vladajuće koalicije kojim ih obavještava o stavu partije po pitanju koalicione saradnje za predstojeće lokalne izbore u BiH.

 

-Smatram da je koalicija između naših političkih stranaka, koja je formirana neposredno poslije održavanja posljednjih opštih izbora, a i zvanično verifikovana 14. juna prošle godine potpisivanjem Sporazuma o načelima i kriterijumima zajedničkog djelovanja koalicionih partnera u mandatnom periodu 2018. – 2022. godine, bez obzira na određene manje zamjerke kojih je bilo kod svih partnera, ipak na zadovoljavajući način odgovorila na potrebe našeg društva i kvalitetno vodila Republiku i njene institucije u proteklom periodu – navodi se u dopisu u koga je Srpskainfo imala uvid.

 

Kako kaže, s tim u vezi, stav SNSD i instrukcija svim opštinskim odborima je da je, gdje god je to moguće, potrebno očuvati postojeću koaliciju sa republičkog nivoa i za predstojeće lokalne izbore.

 

-U tom smislu SNSD nedvosmisleno ostaje odan našoj koaliciji. Ipak, razumijemo da u određenim lokalnim sredinama postoje nepremostive nesuglasice između nekih od naših stranaka i u tom smislu smo spremni prihvatiti da će neke od stranaka naše koaliciji samostalno nastupiti na predstojećim lokalnim izborima – naveo je lider SNSD.

 

Podjećamo, sličan stav Dodik je javnosti saopštio nakon nedavne sjednice Izvršnog komiteta stranke, samo što tada nije pominjao nikakve izuzetke u vidu samostalnog nastupa. Ostatak dopisa je manje – više u skladu sa tada rečenim.

 

-S druge strane, ono što sigurno nećemo prihvatiti, niti tolerisati, jeste da bilo koja od stranaka naše koalicije za predstojeće lokalne izbore dogovara saradnju sa strankama koje su opozicija našoj zajedničkoj koaliciji na republičkom nivou. U tom smislu, naše je mišljenje da, ukoliko neka od stranaka ipak dogovori takvu saradnju za predstojeće lokalne izbore, kadrovi te stranke u toj opštini ne bi više trebali vršiti nijednu funkciju koja se bira sa republičkog nivoa, kao ni to da kadrovi te stranke iz te opštine ne bi više trebali vršiti nijednu funkciju na republičkom nivou – naveo je Dodik „uvjeren da će uspješno nastaviti koaliciju i razvijati našu Republiku i njene lokalne zajednice“.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *