Stanivuković i Begić na saslušanju zbog Dodikovog traktora

Politika

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković i predsjednik Mladih PDP-a dobili su poziv za saslušanje zbog ulaska i snimanja posjeda preduzeća „Fruit Eco“ iz Gradiške čiji je suvlasnik Igor Dodik, sin srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

 

Stanivuković je sedmog maja ušao i snimao voćnjak u Gornjim Podgradcima i to svega dva dana nakon što je objavljeno da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS preduzećima u vlasništvu Dodikovog sina i brata dodijelilo preko 14 tona regresiranog goriva i oko 90.000 maraka podsticaja među kojima je i podrška za nabavku traktora.

 

Traktor je kupilo preduzeće „Agro Voće“ iz Laktaša koje je u vlasništvu Gorice i Gorana Dodika. Gorica je Dodikova kćerka koja u centru Banje Luke drži restoran „Agape“ koji je takođe poslovao sa Vladom RS, dok je Goran njegov brat.

 

Prema privrednim registrima, na čelu preduzeća koje je u 2018. godini imalo prihode od nepunih milion maraka je Pavle Ćorović, Goričin suprug i Dodikov zet, koji je osnivač nekoliko preduzeća koji uspješno sarađuju sa institucijama Srpske. Njima je resorno ministarstvo dodijelilo 21.000 maraka za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, odnosno traktora.

 

– Više je nego smiješno da me policija poziva u svojstvu svjedoka za događaj u kojem se ništa nije desilo. Ne znam za kakav događaj trebam da svjedočim, jer sam pozvan kao svjedok. Ja sam na posjed tog preduzeća ušao da bi im dao zahvalnicu, jer redovno uzimaju novac iz budžeta Srpske – kazao je Stanivuković za IZVOR.

 

On smatra da je njegov ulazak na posjed kompanije „Fruit Eco“ istovjetan ulasku u diskont pića. Stanivuković kaže da to nije ni prekršaj, ni krivično djelo.

 

– Kako ulazak u voćnjak može biti neovlašćen kad u voćnjak mogu da uđu kupci ili građani koji imaju nekakav posao u tom voćnjaku? To jeste privatni posjed, ali to nije privatna kuća ili vikendica, nego posjed firme koja je privatizovana pod veoma spornim okolnostima – rekao je Stanivuković.

 

Begić dodaje da je u taj posjed uložen novac građana Srpske s obzirom na to da su vlasnici ovog preduzeća dobili višemilionski kredit Investiciono-razvojne banke RS.

 

– Samo smo prikazali ono što je javno i što pripada RS. Prikazali smo našu zemlju i ne prihvatamo da smo uradili nešto nezakonito. Znamo u kojem pravcu će to ići, ali naša odgovornost u ovom slučaju ne postoji – istakao je Begić.

 

Stanivuković i Begić biće saslušani prekosutra u Policijskoj upravi Gradiška u devet, odnosno u 12 časova.

 

izvor.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *