Građani RS će moći da traže odštetu zbog izrečenih kazni

Politika

Poslanici PDP-a u Parlamentu Srpske Igor Crnadak i Draško Stanivuković predali su Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu za pokretanje postupka ocjene ustavnosti uredbi sa zakonskom snagom, donesenih u vrijeme vanrednog stanja.

 

Da bi predsjednik Republike Srpske imao ustavno ovlašćenje na donošenje uredbi sa zakonskom snagom za vrijeme vanrednog stanja, to je moguće samo kada vanredno stanje proglase institucije Bosne i Hercegovine, što nije bio slučaj, naveli su opoziconi poslanici i dodali da samim tim uredbe koje donosi predsjednik Republike Srpske su neustavne.

 

„Sve ove uredbe koje su donesene nemaju zakonsko uporište nisu u skladu sa ustavom i zakonom, i bojim se onog što smo upozoravali predsjednicu i vladu da sve kazne koje su napisane i sve kazne koje su građani platili su neustavne kazne”, rekao je Draško Stanivuković, poslanik PDP-a.

 

On tvrdi da će svi prekršajni nalozi biti oboreni na Ustavnom sudu.

 

“Građani će moći da traže odštetu što znači da je vlast oštetila Republiku Srpsku svojim nemarom i nepoznavanjem ustava i zakona na najgori mogući način i ovo će da košta milione“, kaže Stanivuković.

 

Poslanik PDP-a Igor Crnadak objašnjava da je njihov cilj da se sve ono što su nadležni radili u toku vanrednog stanja objelodani.

 

„Ovdje nije stvar politike, ovde je stvar potrebe da se u najvišoj pravosudnoj instanci dobije pitanje da li je predsjednica imala pravo da donosi odluke odnosno uredbe sa zakonskom snagom ili nije”, rekao je Crnadak.

 

On je naveo da nije njihova želja da bilo šta komplikuju nego isključivo da sa ovom inicijativom, kako kažu, daju još jedan doprinos tome da se raščisti i da jasna slika da li je sve urađeno po zakonu i po Ustavu RS.

 

Parlament Srpske je 28. marta ove godine na 12. posebnoj sjednici usvojila odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske zbog pojave virusa korona. U tom periodu, predsjednik Republike Srpske donio je 20 uredbi sa zakonskom snagom.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *