Nema izmjena Zakona o VSTS zbog opstrukcija

Politika

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u dužoj raspravi o radu Tužilaštva BiH konstatovali su da je problem u nepostojanju adekvatne legislative, ali i Zakonu o VSTV-u koji bi se trebao mijenjati.

 

Delegati su primili k znanju izvještaje o radu Tužilaštva BiH za 2017. i 2018. godinu.

 

Mladen Bosić, delegat u Domu naroda BiH, kazao je da je problem nefunkcionisanje pravne države i loš rad pravosuđa i da u tome ogromno mjesto zauzima Tužilaštvo BiH koje ima veliku odgovornost za rad pravosuđa.

 

“Ovo više nije demokratija, ovo je hibridna demokratija. Gdje je tu odogvornost i uloga Tužilaštva, upravo presjecanjem tih kanala”, rekao je Bosić.

 

Tvrdi da će na izborima lokalnim sada 50 odsto načelnika i gradonačelnika biti izabrano koruptivnim mjerama, odnosno radnjama.

 

Pitao je Gordanu Tadić, glavnu tužiteljicu, zašto toleriše izborne krađe.

 

S druge strane, kazao je Bosić, po pitanju korupcije vlasti ništa se ne dešava.

 

“Znam da u vrhu države postoje ljudi za koje postoje dokazi koje vaše Tužilaštvo drži više od četiri godine u ladicama. Znam da za jednog od članova Predsjedništva BiH više od četiri godine stoji otvoren slučaj, a nije odbačen”, kazao je Bosić.

 

Dušanka Majkić, delegat replicirala je Bosiću da Zakona o VSTV-u nema zahvaljujući opstrukcijama, te podsjetila da od 2012. traje pokušaj da se završi strukturalni dijalog i da nije pronađen način da se postigne konsenzus, jer su tada ključni akteri bili oni iz pravosuđa koji su bili direktni partneri nekih stranaka.

 

Ističe da Tužilaštvo radi po zakonu koji ima.

“Izgubili smo devet godina u strukturalnom dijalogu”, kaže Majkić.

 

Asim Sarajlić, delegat, pitao je Gordanu Tadić, glavnu tužiteljicu da odgovori za koliko je predmeta, odnosno lica sa oznakom A podignuta optužnica, za koliko je lica sa oznakom A donesena naredba obustave istrage, protiv koliko se provodi istraga i koliko je njih oslobođeno.

 

Sredoje Nović, delegat, kazao je da očekuje da tužioci imaju više hrabrosti da predmet ne traje pet, šest godina, da prekinu istragu.

 

“Nema niko pravo da četiri, pet godina, niti jedan jedini nije poreduzet korak, mrdnulo se da bi se došlo do dokaza. Tužiocima morate reći da moraju imati hrabrosti bezobzira na pritiske”, kazao je Nović, te rekao Tadićevoj da treba da kaže je li dovoljan broj tužilaca i da li ima problema u prikupljanju dokaza.

 

Zlatko Miletić, delegat rekao je da, kada je formirano Tužilaštvo BiH, policijske agencije nisu bile pripremljene za saradnju.

 

“Neću govoriti o predmetima pojedinačno, da se to ne bi shvatilo kao pritisak na Tužiteljstvo. Ne obraćam se ni tužiteljici direktno, jer znam da ima težak posao”, rekao je Miletić, te dodao da u Tužilaštvu ima tužilaca koji nisu u stanju da pet odluka donesu godišnje.

 

Bariša Čolak, delegat, kaže da će se morati raditi u dva pravca, a jedan je promjena legislative.

 

Međutim, tvrdi da su napravljeni određeni pomaci, kada je rad Tužilaštva BiH, posebno kada su u pitanju ratni zločini.

 

“Mislim da treba nastaviti dalje raditi i da su delegati i poslanici krivi što još uvijek nema izmjene legislative”, kazao je Čolak.

 

Gordana Tadić, glavna tužiteljica BiH, kazala je da je VSTV oba izvještaja Tužilaštva o radu iz 2017. i 2018. godine prihvatilo i pozitivno ocijenilo izvještaje.

 

“Što se tiče rada Tužiteejstva BiH morate shvatiti da je to samostalan organ. Sud BiH ne podnosi izvještaj. Sud BiH sudi tri stepena i ima mnogo stvari na kojima se mora raditi. Sad da odgovorim na konkretna pitanja, ni ja nisam zadovoljna. Prošla sam sve reforne, i mislim da je vrijeme da se neke stvari promijene, ali ne može se sve svaljivati na Tužiteljstvo. Treba malo preispitati i Sud BiH. Ne vidim da je iko pomenuo Sud BiH, čak mislim da će primiti i neke nagrade, amislim da nosioci pravosudnih funkcija nisu za takve stvari”, kazala je Tadić.

 

Govoreći o izbornoj korupciji, Tadićeva je rekla da je 10 godina bila u općinskoj izbornoj jedinici u jednoj općini, te da izuzetno poznaje rad, te da bi i delegati to trebalo da poznaju i da nije sve u nadležnosti Tužilaštva BiH.

 

“Kako znate kod kojeg je tužioca predmet, recite mi, nema predmeta u ladici, svi predmeti su raspoređeni”, odgovorila je Tadićeva Bosiću.

 

Pitala je da li je iko podnio prijavu Tužilaštvu BiH o načinu i promjenama CIK-a BiH.

 

“Niko nije zadovoljan, oni koji gube nisu zadovoljni. Izbore promatraju i OSCE i međunarodni posmatraći i stranački”, kazala je Tadić.

 

Govoreći visokoj korupciji, kazala je da rade na osnovu preporuka VSTV-a.

 

“Pitate za jednog predsjednika, pošaljite upit da vidimo o kome se radi, mi imamo preko šest hiljada osumnjičenih. Ne bi trebalo da pojedine institucije budu zaštićene, a da se dvije institucije VSTV i Tužiteljstvo izjednačavaju”, kazala je Tadić, te dodala da je broj tužitelja 56, a da od toga su dva suspendovana.

 

Kazala je da pitanje rantih zločina ikada ne treba doći u drugi plan.

 

“U ovom momentu imamo 423 osobe prijavljene za ratne zločine”, kazala je Tadić.

 

Kaže da je optuženo 896 osoba za ratne zločine, te da se treba usvojiti Državnu strategiju za rad na ratnim zločinima.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *