Granična policija istražuje slučaj izdavanja viza Pakistancima

Politika

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i bivši ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak došao je danas u Graničnu policiju BiH kako bi dao izjavu o svojim saznanjima oko nelegalnih izdavanja viza državljanima Pakistana, potvrdila je za Srpskainfo portparolka Granične policije BiH Franka Vican.

 

Ona je pojasnila da je Crnadak pozvan u svojstvu svjedoka kako bi dao izjavu o svojim saznanjima u navedenom slučaju.

 

Vicanova je podsjetila da je Granična policija BiH tokom 2019. godine dostavila Tužilaštvu BiH informaciju o nezakonitom načinu pribavljanja viza od strane državljana Pakistana u Ambasadi BiH u Islamabadu.

 

– Državljani Pakistana su prilikom apliciranja za vizu BiH davali pogrešne podatke ili prikrivali okolnosti važne za izdavanje vize ili su iste dobivali na nezakonit način uz pomoć trećih osoba, a stvarna namjera pribavljanja vize BiH bila je da iskoriste teritoriju BiH za odlazak u zemlje EU – navela je Vicanova.

 

Nakon što je Tužilaštvo BiH u 2020. godini dostavilo Graničnoj policiji BiH naredbu za preduzimanje određenih istražnih radnji u cilju prikupljanja dokaza o počinjenom krivičnom djelu, kao i zahtjev za dostavljanjem informacija, GPBiH je, kako kaže Vicanova, u proteklom periodu preduzela naložene mjere o čemu je Tužilaštvu dostavila izvještaj.

 

– Isto tako, Granična policija BiH provodi mjere iz svoje nadležnosti te će protiv određenih državljana Pakistana, koji su učestvovali u nezakonitom pribavljanju viza Bosne i Hercegovine, podnijeti Tužilaštvu BiH izvještaj o počinjenom krivičnom djelu za krijumčarenje osoba – istakla je Vicanova.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *