Bosić traži odgovor o pranju novca tokom kupovine Dodikove vile na Dedinju

Politika

Mladen Bosić očekuje od glavne tužiteljke BiH da će vidjeti šta se desilo sa slučajem sumnje na pranje novca prilikom kupovine Dodikove vile na Dedinju.

 

– Postoje politički faktori ovdje koji zaista na posredan način kontrolišu pravosuđe, Visoki sudski i tužilački savjet BiH i čitavu strukturu pravosuđa, smatra bivši predsjednik SDS Mladen Bosić, dodajući da se može nazrijeti da su SNSD i HDZ upravo stranke koje imaju najviše uticaja na pravosuđe u Bosni i Hercegovini.

 

Bosić, koji je i delegat u Domu narodu Parlamenta BiH, kaže da je očigledno da su politika i Tužilaštvo BiH debelo uvezani i povezani i da na neki način politika otvoreno učestvuje u donošenju odluka u Tužilaštvu.

 

“Ja sam imao slučaj gdje je SDS prijavio neke kriminalne aktivnosti vlasti u Republici Srpskoj i Milorada Dodika kao aktera tih aktivnosti. Gledao sam proces koji se dešava, još u vrijeme Gorana Salihovića (bivši bh. glavni tužilac). Nedvosmisleno sam se uvjerio da je velika povezanost odluka tužilaca i uticaja koji na njih imaju vlasti u Republici Srpskoj”, rekao je Bosić u intervjuu Oslobođenju.

 

Osvrćući se ne nedavno obraćanje Domu naroda glavne tužiteljke Gordane Tadić, Bosić kaže da je iznenađen njenim stavovima koji su, ne samo konfrontativni već jednostavno negiraju postojanje bilo kakvog problema u Tužilaštvu BiH.

 

“Po njenoj tvrdnji, uprkos tome što svi drugi tvrde da pravosuđe ne funkcioniše dobro, to ide u dobrom smjeru i tako treba. Nemam povjerenja u Tužilaštvo”, rekao je Bosić.

 

On je rekao da će joj dostaviti pitanja o dva slučaja, korupcije na vrhu i izborne korupcije.

 

“To su konkretni primjeri: na biračkom mjestu je ustanovljeno da je glasalo 100 posto ljudi. Ljudi koji nisu bili tu su dali izjave da su lažirani njihovi potpisi, istraga je završena, zna se ko je bio šef izborne komisije, sve se zna, ali nema optužnice. To će biti moje pitanje glavnoj tužiteljki na osnovu rasprave u Parlamentu. Očekujem da ću vidjeti šta se desilo sa slučajem sumnje na pranje novca prilikom kupovine Dodikove vile na Dedinju”, kazao je Bosić.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *